Εφιαλτικό ερώτημα για τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018, που οδήγησε σε εκατόμβη θυμάτων στη Βορειοανατολική Αττική, απασχολεί τις τελευταίες εβδομάδες του ερευνητές της υπόθεσης (τεχνικούς συμβούλους, νομικούς κ.λπ.).

Υπήρξε στο Μάτι μοιραία καθυστέρηση τουλάχιστον 15 λεπτών στην ειδοποίηση της Πυροσβεστικής γιατί ορισμένοι ιδιώτες αποπειράθηκαν να περιορίσουν μόνοι τους τη φωτιά όταν είχε ξεκινήσει από την περιοχή του Νταού Πεντέλης; Κι έτσι αυτή η αργοπορία οδήγησε στη μεγέθυνση του πύρινου μετώπου;

Καθότι από την περαιτέρω ανάλυση στοιχείων εμφανίζονται τώρα σοβαρές ενδείξεις ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος για να υπάρξει ενημέρωση της Πυροσβεστικής (η οποία προχώρησε στη συνέχεια σε σειρά λανθασμένων κινήσεων) επειδή μια ομάδα ατόμων στο Νταού Πεντέλης – από τους οποίους ορισμένοι συγγενείς και γείτονες – προτίμησαν να σβήσουν μόνοι τους τη φωτιά που ξεκίνησε από καύση κλαδιών από καθαρισμό ενός κήπου. Σε μια ιδιότυπη λογική «αλληλεγγύης» και σε μια επιλογή που φαίνεται, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, να έχει παίξει ίσως δραματικό ρόλο στα τραγικά γεγονότα.

Τα πρώτα λεπτά

Εμπειρογνώμονες λοιπόν που συνεχίζουν την έρευνα για τη φονική πυρκαγιά πέρυσι το καλοκαίρι στη Βορειοανατολική Αττική έχουν εστιάσει το ενδιαφέρον τους σε ένα κρίσιμο σημείο που αφορά τα πρώτα λεπτά εκδήλωσης της πυρκαγιάς έξω από κατοικία 65χρονου στο Νταού Πεντέλης, κι ο οποίος είναι ήδη κατηγορούμενος για αυτή την υπόθεση. Εκείνο που θεωρείται κρίσιμο σημείο είναι ότι ούτε ο 65χρονος αλλά και κάποιος από τους κατοίκους των γύρω σπιτιών δεν ενημέρωσε την Πυροσβεστική για την εκδήλωση της πυρκαγιάς.

Κι ότι για πρώτη φορά το τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής ειδοποιήθηκε – με καθυστέρηση 15 λεπτών – από κάτοικο της Ραφήνας που είδε τον καπνό σε απόσταση αρκετών χιλιομέτρων. Κι όταν πλέον η φωτιά άρχισε να παίρνει μεγάλες διαστάσεις. Μάλιστα υπήρξε τότε σύγχυση με τους τηλεφωνητές της Πυροσβεστικής, οι οποίοι πίστεψαν ότι ο καπνός προέρχεται από την πυρκαγιά της Κινέτας που είχε εκδηλωθεί το πρωί της ίδια ημέρας. Εκείνο στο οποίο επικεντρώνουν περισσότερο την προσοχή τους οι ερευνητές της υπόθεσης είναι ότι μετά την καταστροφή ορισμένοι από τους περιοίκους στο σημείο έναρξης της πυρκαγιάς δήλωναν ότι συμμετείχαν από την πρώτη στιγμή στην προσπάθεια κατάσβεσής της.