Για την αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών φαρμάκων η οποία καταγράφεται στην Ελλάδα μίλησαν στην εκπομπή One Direct η δημοσιογράφος Ιοκάστη Αλειφεροπούλου και ο γενικός γραμματέας Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Γιώργος Ελευθερίου.

Η χώρα μας είναι η πρώτη στην κατανάλωση αντιβιωτικών στην Ευρώπη. Τα στατιστικά είναι χαρακτηριστικά. Ανά 1000 Έλληνες αντιστοιχούν 40 δόσεις αντιβιωτικών την ημέρα, την ίδια ώρα που στους Ευρωπαίους αντιστοιχούν μόνο 21,8 δόσεις ημερησίως. Επιπλέον, 1 στους 4 Έλληνες λαμβάνει αντιβιοτικά χωρίς συνταγή γιατρού.

Κι αυτό, πέραν του ότι δεν είναι επιτρεπτό, δημιουργεί ένα μεγάλο κόστος στα δημόσια ταμεία. «Είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που μπορείς να πας στο φαρμακείο να πάρεις αντιβιοτικά φάρμακα χωρίς συνταγή» ειπώθηκε, ενώ ο γιατρός τόνισε πως ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών τρέχει μια καμπάνια κατά της αλόγιστης χρήσης αντιβιοτικών. Ακόμα, έγινε λόγος στο θεσμό του οικογενειακού γιατρού.

«Από Σεπτέμβριο θα ασχοληθούμε πολύ με τον οικογενειακό γιατρό. Αλλά ως δικαίωμα του Έλληνα πολίτη, όχι σαν υποχρέωση». Τέλος σημειώθηκε πως «υπάρχει πληθώρα ειδικευμένων γιατρών στην Ελλάδα και αυτό είναι πολύ θετικό».

Πηγή: onetv.gr