Η προσαρμογή στα αντιπολιτευτικά καθήκοντα απαιτεί χρόνο και παράλληλα υπομονή. Εξάλλου μέχρι πριν από δυόμισι εβδομάδες πολλοί από τους σημερινούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν υπουργοί και υφυπουργοί. Αλλα καθήκοντα, άλλοι ρόλοι και διαφορετική οπτική για μια σειρά ζητημάτων. Η μετάβαση από τη μία κατάσταση στην άλλη, από αυτήν του κυβερνητικού παράγοντα σε αυτήν του βουλευτή της αντιπολίτευσης, είναι μια επώδυνη διαδικασία για αρκετούς που ακόμη δεν έχουν καταφέρει να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες.

«Δεν είμαστε και παντρεμένοι με τις καρέκλες, στην πολιτική ανοίγουν και κλείνουν κύκλοι» έλεγε έμπειρο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που δεν κατανοεί τη στάση των περισσοτέρων συναδέλφων του που ακόμη «ψάχνονται» για να δουν τι θα κάνουν την επόμενη περίοδο και το μείζον που προκύπτει στην παρούσα φάση είναι το ύφος και ο τόνος της αντιπολίτευσης που πρέπει να ασκήσει το κόμμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως έδειξε και η τριήμερη συζήτηση στο Κοινοβούλιο επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, αναζητεί ακόμη αντιπολιτευτική πυξίδα. Αυτή η αναζήτηση φαίνεται ότι είναι μια βαθύτατη εσωκομματική διαδικασία και ακόμη υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις για το πώς πρέπει να κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ από εδώ και πέρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της Δευτέρας, προτού μιλήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έδειξε πώς θα κινηθεί, αν και οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί. Προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εδώ και θα ελέγχουν ουσιαστικά την πορεία της.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά κάνει ασκήσεις αντιπολίτευσης, κινούμενος μεταξύ της γραμμής ότι θα ασκήσει υπεύθυνη αντιπολίτευση και θα κινηθεί συναινετικά όπου χρειαστεί, αλλά την ίδια στιγμή δείχνει σημάδια για επιθετική αντιπολιτευτική στρατηγική. Αυτό που δεν θέλει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχοντας καταφέρει να διαμορφωθεί θετική άποψη σε ηγέτες κρατών-μελών της ΕΕ για την περίοδο της πρωθυπουργίας του, είναι να επιστρέψει στην «αντιπολίτευση πεζοδρομίου» της περιόδου 2012-2014.

Εκ των συνθηκών όμως θα αναγκαστεί να ανεβάσει τους τόνους και θα βρεθεί στο δίλημμα: Επιστροφή στους δρόμους ή όχι; Αποκωδικοποιώντας την ομιλία του στη Βουλή, τόσο το Σάββατο όσο και τη Δευτέρα, εντοπίζονται δύο αναφορές: Η πρώτη είναι όταν τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια εντολή, να μην επιτρέψει να ολοκληρώσει η κυβέρνηση, όπως είπε, το σχέδιο εξαπάτησης των μεσαίων στρωμάτων και των λαϊκών οικογενειών. Η δεύτερη και πιο ενδεικτική ήταν το βράδυ του Σαββάτου, όταν έκλεισε την ομιλία του με μια προειδοποίηση: «Η λαϊκή ψήφος δεν είναι λευκή επιταγή. Και η δημοκρατία εκφράζεται στη Βουλή. Εκφράζεται όμως και στους κοινωνικούς αγώνες».

Ο Τσακαλώτος

Σημαντικό ρόλο στην απόφαση για το ύφος της αντιπολιτευτικής στρατηγικής θα διαδραματίσει και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο πρώην υπουργός, νυν τομεάρχης Οικονομικών και πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, με αναβαθμισμένο ρόλο και θεσμικό μανδύα, θα είναι αυτός που θα δίνει τον τόνο στην ΚΟ και η παρουσία του έχει ιδιαίτερη σημασία για τους εσωτερικούς συσχετισμούς στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτό το περιβάλλον της αναζήτησης της αντιπολιτευτικής πυξίδας έχουν ενδιαφέρον και οι προσεγγίσεις διαφόρων στελεχών. «Τα πρώτα λεπτά είναι αναγνωριστικό παιχνίδι στον χώρο του Κέντρου αλλά το βέβαιο είναι ότι ακριβώς επειδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ κέρδισαν μια καθαρή πρωτιά, μια άνετη αυτοδυναμία και έχουν πλήρως λυμένα τα χέρια τους δεν έχουν ούτε άλλοθι ούτε περίοδο χάριτος και θα κριθούν όπως όλες οι κυβερνήσεις εκ του αποτελέσματος με επίκεντρο την οικονομία» είπε (Αlpha 98.9) o αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης.

Παράλληλα, ο νεοεκλεγείς βουλευτής και πρώην διευθυντής της ΚΟ Κώστας Ζαχαριάδης ανέφερε (Πρακτορείο 104.9): «Εμείς δεν θα κάνουμε την αντιπολίτευση που μας έκανε η ΝΔ, ούτε στην οικονομία ούτε στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, που αντιπολιτευόταν με κραυγές διά των αντιπροέδρων και αναπληρωτών εκπροσώπων Τύπου. Εμείς θα μιλήσουμε πολιτικά και προγραμματικά».