Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης ανακάλεσε την εγκύκλιο της προηγούμενης κυβέρνησης με την οποία απλοποιούνταν οι διαδικασίες απόδοσης ΑΜΚΑ σε ξένους υπηκόους χωρών εκτός ΕΕ – μεταξύ άλλων σε μετανάστες, αιτούντες διεθνούς προστασίας και ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.

Υπενθυμίζεται ότι με εγκύκλιο των προηγούμενων υπουργού και υφυπουργών Εργασίας στις 20 Ιουνίου του 2019, αποσαφηνίστηκε το γραφειοκρατικό πλαίσιο, το οποίο καθιστούσε δύσκολη την απόδοση ΑΜΚΑ σε ξένους υπηκόους τρίτων χωρών.

Σύμφωνα με τη νέα εγκύκλιο του κ. Βρούτση, θα επανεξεταστεί το ζήτημα της απόδοσης ΑΜΚΑ σε ξένους υπηκόους τρίτων χωρών εκτός Ε.Ε και στη συνέχεια θα δοθούν νέες αναλυτικές οδηγίες.

Η νέα αυτή κίνηση του υπουργού Εργασίας προκαλεί προβληματισμό για τoν τρόπο αντιμετώπισης του προσφυγικού προβλήματος από την κυβέρνηση της ΝΔ και εντείνει τους φόβους για σκληρή πολιτική, που θα λειτουργήσει εις βάρος των προσφύγων και μεταναστών.

Ήδη από την ανακοίνωση της δομής της, η νέα κυβέρνηση δέχθηκε πυρά από την αντιπολίτευση και από ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανααφορικά με τη συγχώνευση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.