Δεν είναι μόνον οι δημοσκοπήσεις, είναι και οι κυλιόμενες μετρήσεις που αφήνουν πλέον ορατά σημάδια ότι η Χρυσή Αυγή βρίσκεται σε κατάσταση αποδρομής και δείχνουν ότι στις εκλογές της Κυριακής μπορεί να μείνει εκτός Βουλής. Αλλωστε, στόχος της ΝΔ (αλλά και του Κινήματος Αλλαγής) είναι να μην μπουν στη Βουλή ούτε η Χρυσή Αυγή ούτε το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου.

Το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής σχεδόν έχει πετάξει λευκή πετσέτα σ’ αυτές τις εκλογές. Δεν κάνει ουσιαστικά προεκλογική εκστρατεία, έχει περιορίσει στο ελάχιστο την προβολή του μοναδικού προεκλογικού σποτ (με νεαρές και νεαρούς που κάνουν κυρίως λόγο για τη Μακεδονία), ενώ ο «αρχηγός» της (όπως ακόμα τον αποκαλούν) Νίκος Μιχαλολιάκος έχει μειώσει τις εμφανίσεις και τις ομιλίες του. Ακόμα και στην ΕΡΤ προγραμμάτισαν απεργία ώστε να μην προβληθεί η ομιλία του, ενώ στις ομιλίες ελάχιστοι πλέον παρουσιάζονται. Σε πολλές περιοχές (όπως στον Εβρο) τα γραφεία της έχουν κλείσει, ή δεν βρίσκουν κτίρια (λόγω άρνησης των ιδιοκτητών) να ενοικιάσουν, ενώ δεν είναι λίγα τα στελέχη της που κτύπησαν (ανεπιτυχώς) την πόρτα της ΝΔ.

Συρρίκνωση

Πού άλλες εποχές με τα τάγματα εφόδου, τις σημαίες (με τα φασιστικά σήματα), τις εκδηλώσεις μπροστά στο άγαλμα του βασιλιά Λεωνίδα στις Θερμοπύλες. Η Χρυσή Αυγή βρίσκεται σε φάση ραγδαίας συρρίκνωσης. Ο λόγος; Πολλά στελέχη της βρίσκονται στο δικαστήριο και απολογούνται για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ενώ στην ηγεσία του κόμματος υπάρχει διάχυτος ο φόβος για βαριές καταδίκες, για σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής ομάδας.

Και μια και ο λόγος για τη δίκη της Χρυσής Αυγής που τα στελέχη της είναι υπόδικα για κακουργηματικές πράξεις και για σύσταση συμμορίας, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Μιχαλολιάκος επιχείρησε να σώσει το πρωτοπαλίκαρό του, τον Γιάννη Λαγό, από την καταδίκη, κάνοντάς τον ευρωβουλευτή και θυσιάζοντας τους δύο ευρωβουλευτές που είχε η Χρυσή Αυγή. Ηθελε να του δώσει την ασυλία της Ευρωβουλής, ωσάν να μη γνώριζε ότι ανά πάσα στιγμή θα μπορούσε αυτή να αρθεί. Ετσι για διάστημα ενός μηνός ο Λαγός δεν μπορούσε να ταξιδέψει στο Στρασβούργο (λόγω απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα που του είχε επιβληθεί) και μόλις την περασμένη Δευτέρα, μόνος του, χωρίς τους άλλους ευρωβουλευτές βρέθηκε στο Στρασβούργο μέσω Βρυξελλών έπειτα από άδεια που εξασφάλισε από τις δικαστικές Αρχές. Οι υπόλοιποι ευρωβουλευτές (Ελληνες και ξένοι) τον αντιμετώπισαν με… αποστροφή. Κανείς δεν του μίλησε.

Μαύρο χρήμα

Οι καταγγελίες για μαύρο χρήμα και για οικογενειοκρατία (από τους δύο παραιτηθέντες ευρωβουλευτές της) έφεραν τους προηγούμενους μήνες τα πρώτα κακά μαντάτα για τη Χρυσή Αυγή. Στις ευρωεκλογές η Χρυσή Αυγή υποχώρησε στο 4,88% με 275.817 ψήφους, λίγο πάνω από την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου που πήρε 4,18% και 236.360 ψήφους. Η πτώση σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές ήταν όντως εντυπωσιακή. Καθώς στις ευρωεκλογές του 2014 η Χρυσή Αυγή είχε εκτοξευθεί στο 9,39% και είχε λάβει 536.913 ψήφους.

Στις δημοτικές εκλογές, ο φόβος να έρθει δεύτερος στην Αθήνα το άλλο πρωτοπαλίκαρο του Μιχαλολιάκου, ο Ηλίας Κασιδιάρης, δεν επαληθεύτηκαν. Τελικά ο υποψήφιος της Χρυσής Αυγής ήρθε πίσω από τον Παύλο Γερουλάνο του ΚΙΝΑΛ, με σαφώς μειωμένα ποσοστά σε σχέση με τις εκλογές του 2014. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην τελευταία δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας, την έρευνα της εταιρείας RASS για το in.gr, η Χρυσή Αυγή έρχεται 5ο κόμμα, κάτω και από την Ελληνική Λύση, με ποσοστά που δεν δείχνουν καμία βεβαιότητα ότι θα ξεπεράσει το όριο του 3%.