Από το Καζακστάν o Μπάμπης Χολίδης βρέθηκε σε ηλικία 9 ετών στην Αθήνα και όντας γεννημένος νικητής εξελίχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους σύγχρονους Έλληνες αθλητές.

Όταν αγωνίστηκε για πρώτη φορά στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Παίδων ζύγιζε μόλις 24 κιλά και κατάφερε να εξελιχθεί σ’ έναν από τους κορυφαίους παλαιστές στον κόσμο όμως ο σπουδαίος αθλητής της ελληνορωμαϊκής πάλης «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 62 ετών, από ανακοπή καρδιάς.

Ο Μπάμπης Χολίδης γεννήθηκε στο Καζακστάν στις 1 Οκτωβρίου το 1956. Το 1968 έκανε τα βήματα στο άθλημα της πάλης.

Είχε λάβει μέρος σε τέσσερις Ολυμπιάδες (1976-Μόντρεαλ,1980-Μόσχα, 1984-Λος Άντζελες, 1988-Σεούλ) και είχε κατακτήσει δύο ολυμπιακά μετάλλια.

Το πρώτο χάλκινο μετάλλιο το 1984 αφού στον ημιτελικό αντιμετώπισε τον Ιάπωνα Μασάκι Έτο, ο οποίος ήταν ξεκούραστος καθώς είχε περάσει άνευ αγώνα. Αντίθετα ο Χολίδης νωρίτερα είχε παίξει και αποκλείσει τον Σουηδό Λιούνγκμπεκ.

Ο Έλληνας παλαιστής προηγήθηκε με 6-0 στα σημεία, έδειχνε να κυριαρχεί έναντι του αντιπάλου του, όμως όταν η κούραση του ήταν εμφανής και ο Ιάπωνας ισοφάρισε σε 6-6 και με βάσει τους τότε κανονισμούς πήρε την πρόκριση για τον τελικό, καθώς είχε κατακτήσει τελευταίος καλύτερα σημεία.

Ο Χολίδης στον μικρό τελικό επικράτησε του Ρουμάνου Νικολάε Ζαμφίρ.

Το 1998 στην Σεούλ ήταν ο σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής. Στην διοργάνωση η κλήρωση στο γκρουπ ήταν δύσκολη καθώς προερχόταν και από εγχείρηση στο γονατό του.

Ο Αλεξάντερ Τσεστάκοφ τον είχε κερδίσει εύκολα λίγους μήνες πριν στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, αλλά αυτή τη φορά ο Έλληνας αθλητής τον νίκησε. Ακολούθως υπέταξε τους Λιούνγκμπεκ, Αμάντο και Χο, όμως έχασε στα ημιτελικά από τον Βούλγαρο Μπάλοφ.

Στον μικρό τελικό, όπως αναφέρει η Βικιπαίδεια, ο Χολίδης επικράτησε με 6-1 στα σημεία του Κινέζου Ζαν Λινγκ και πήρε το χάλκινο μετάλλιο. Το μετάλλιο του ήταν το μοναδικό της ελληνικής αποστολής στην ολυμπιάδα.

Από το 1998 μέχρι και το 2000 υπήρξε προπονητής της εθνικής ομάδας ανδρών μαζί με τον Δημήτρη Θανόπουλο και τον Αριστείδη Γρηγοράκη.

Ξεκίνησε την προπονητική καριέρα το 1989 στον Άτλαντα Καλλιθέας και το 1990 ήταν στην εθνική ομάδα παίδων. Το 1996 οδήγησε τον Γιώργο Ποζίδη στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Πυγμαχίας για την απώλεια του Μπάμπη Χολίδη

Το δικό της… αντίο στον Μπάμπη Χολίδη είπε με ανάρτηση της στα social media η Ελληνική Ομοσπονδία Πυγμαχίας.

Η ανάρτηση: «Πένθος στον Ελληνικό Αθλητισμό με την απώλεια του Μπάμπη Χολίδη, ενός ανθρώπου που κράτησε την Ελληνική Σημαία ψηλά. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πυγμαχίας, και ολόκληρος ο Πυγμαχικός κόσμος, εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του».