Υπέρ της  απαλλαγής των τεσσάρων κατηγορουμένων που κάθονται στο εδώλιο για την υπόθεση που αφορούσε τα Αντισταθμιστικά Ωφελήματα (Α/Ω) από την προμήθεια των ελικοπτέρων Chinook τάχθηκε την Τετάρτη με την πρότασή του ο εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας ζήτησε την απαλλαγή του επιχειρηματία, Θωμά Λιακουνάκου, του στενού του συνεργάτη στην εταιρεία SONAK Ηλία Αρκουμανέα, του πρώην Γενικού Διευθυντή Εξοπλισμών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Γιάννη Σμπώκου καθώς του πρώην αναπληρωτή διευθυντή εξοπλισμών, Αντώνη Κάντα.

Οι τέσσερις κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν-κατά περίσταση- τα αδικήματα της απιστίας με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου και της ηθικής αυτουργίας στο αδίκημα αυτό.

Η κύρια σύμβαση υπεγράφη το 1998 επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλο στο Εθνικής Άμυνας και από την προκαταρκτική έρευνα που διενήργησε η Εισαγγελία Διαφθοράς είχε προκύψει πως τα Α/Ω ύψους 40,5 εκ. δολαρίων δεν πραγματοποιήθηκαν. Το αποτέλεσμα σύμφωνα με την προκαταρκτική εξέταση ήταν το Ελληνικό Δημόσιο να υποστεί ζημία που αγγίζει τα 5 εκ. ευρώ.

Ωστόσο, κατά τον εισαγγελέα δεν προέκυψαν στοιχεία ενοχής των τεσσάρων κατηγορουμένων.

Η απόφαση του Δικαστηρίου αναμένεται τις επόμενες μέρες.