Στην εκτίμηση πως η πολιτική απόφαση που ελήφθη στη Σύνοδο Γενικών Υποθέσεων της Ένωσης την Τρίτης 19/6 είναι πολύ σημαντική και σηματοδοτεί την «ανάγκη που τέθηκε επιτακτικά από Κύπρο και Ελλάδα να μεταφερθούμε από τις λεκτικές δηλώσεις υποστήριξης σε στοχευμένα περιοριστικά μέτρα» προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστουλίδης.

Ειδικότερα, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο κ. Χριστοδουλίδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων ευρωπαϊκών αποφάσεων κατά της Άγκυρας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που αρχίζει την Πέμπτη: «Το θέμα είναι γραμμένο είναι στην ημερησία διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου θα συζητηθεί και εκεί και είναι πιθανόν να υπάρχουν επιπλέον αποφάσεις».

«Είναι πολύ σημαντικό ότι λήφθηκε πολιτική απόφαση για να εισηγηθούν, η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, συγκεκριμένες προτάσεις ως μέτρο αντίδρασης. Οι εταίροι μας συμφωνήσαν στην ανάγκη που τέθηκε επιτακτικά από Κύπρο και Ελλάδα να μεταφερθούμε από τις λεκτικές δηλώσεις υποστήριξης σε στοχευμένα περιοριστικά μέτρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύπριος υπουργός.

Νωρίτερα, σε άλλη συνέντευξή του στο κυπριακό κανάλι Sigma ο κ. Χριστοδουλίδης αποκάλυψε το παρασκήνιο της χθεσινής συνεδρίασης της Συνόδου Γενικών υποθέσεων της Ενωσης: «Η απόφαση χθες, αφορά τα συμπεράσματα της διεύρυνσης. Τα συμπεράσματα της διεύρυνσης, αφορούν την Τουρκία, την Αλβανία, τα Σκόπια, αφορούν τη Σερβία κ.ο.κ. Για να μπορούν να εγκριθούν (τα συμπεράσματα), πρέπει να υπάρχει ομοφωνία από όλες τις χώρες».

«Εκείνο που είχα αναφέρει στην τοποθέτησή μου», πρόσθεσε ο κ. Χριστοδουλίδης, «είναι ότι το προσχέδιο που αφορούσε την Τουρκία, αυτό που είχαμε ενώπιόν μας όταν ξεκίνησε η συζήτηση, δεν μας ικανοποιεί και δεν θα μπορούσαμε να δώσουμε τη συγκατάθεσή μας (σ.σ. άρα η Κυπριακή Δημοκρατία θα ασκούσε βέτο)».

«Μετά την παρέμβασή μας, 23 σχεδόν χώρες υποστήριξαν το αίτημα, χωρίς οι υπόλοιπες να τοποθετηθούν ενάντια στην Κυπριακή Δημοκρατία. Υπήρχαν κάποιες αναφορές για προσεκτική προσέγγιση λόγω του μεταναστευτικού» ανέφερε ο Κύπριος ΥΠΕΞ και σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι είναι η πρώτη φορά που λαμβάνεται τέτοιου είδους απόφαση όσον αφορά την Τουρκία και η απόφαση είναι λόγω των παράνομων ενεργειών της στην κυπριακή ΑΟΖ.