Η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά εκλογών και τα επιτελεία των περισσότερων υποψηφίων έχουν στηθεί από καιρό. Η ανακοίνωση της ημερομηνίας της εκλογικής μάχης δεν ήταν παρά το σήμα για την έναρξη της τελικής αναμέτρησης που θα αναδείξει τους νικητές. Τι δουλειά έχει όμως ένας ελληνοαμερικανός ειδικός στις καμπάνιες πολιτικών και την ανάπτυξη επιχειρήσεων, στενός συνεργάτης του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κατά την προεκλογική του εκστρατεία, στην Αθήνα; Και μάλιστα στρατευμένος στην εκλογική μάχη της 7ης Ιουλίου; Ο λόγος για τον Τζορτζ Τζιτζίκος, ο οποίος ήταν επιχειρησιακός διευθυντής της εκστρατείας του Τραμπ και είχε την ευθύνη της διοργάνωσης κεντρικών εκδηλώσεων του τότε υποψήφιου προέδρου. Ο Τζιτζίκος βρέθηκε στο πλευρό του Τραμπ και μετά την εκλογή του στην προεδρία, ως αναπληρωτής βοηθός του στον Λευκό Οίκο, μια θέση την οποία είχε υποσχεθεί να υπηρετήσει για έξι μήνες και τελικά αποχώρησε στους επτά.

Μετά την ολοκλήρωση της «θητείας» του στο πλευρό του αμερικανού προέδρου ίδρυσε τη δική του εταιρεία που λέγεται Dynamis Strategic Advisors, με ειδίκευση στις πολιτικές και εμπορικές καμπάνιες, τη στρατηγική επικοινωνία, τις δημόσιες σχέσεις και τη διαχείριση κρίσεων. Μάλιστα, σκέφτεται να ανοίξει παράρτημα και στην Αθήνα.

Στην Αθήνα βρίσκεται γιατί έχει αναλάβει την εκστρατεία της υποψήφιας βουλευτού με τη ΝΔ Σοφίας Νικολάου, την οποία ο ίδιος παρότρυνε να θέσει υποψηφιότητα, όπως λέει.

«Σε όσους αναρωτιούνται για ποιον λόγο βρίσκομαι στην Ελλάδα, θα τους απαντήσω πως είμαι εδώ μόνο για να βοηθήσω τη φίλη μου Σοφία Νικολάου, καθώς πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από νέους, τολμηρούς και δυναμικούς ανθρώπους, όπως είναι η ίδια» λέει ο Τζιτζίκος στα «ΝΕΑ».

Πόσο εύκολο είναι να αφήσει κανείς τον Λευκό Οίκο;

Πολύ εύκολο. Δουλεύεις επτά ημέρες την εβδομάδα, δεκαοκτώ ώρες την ημέρα. Αρα, πολύ εύκολο.

Σταθήκατε στο πλευρό του Ντόναλντ Τραμπ από την αρχή. Ενός ανθρώπου που δέχεται επιθέσεις για πολλά…

Εχω πει στο παρελθόν ότι ακόμα και αν ο Τραμπ θεραπεύσει τον καρκίνο, θα κατηγορηθεί από τα fake news ότι άφησε τους ερευνητές και τους γιατρούς χωρίς δουλειά. Είναι ο καλύτερος πρόεδρος που είχαν οι ΗΠΑ στα δύο πρώτα χρόνια της θητείας του. Και αυτό δεν θα το μάθετε ποτέ από τις ειδήσεις και τις εφημερίδες. Κάνει ακριβώς όσα είπε στην προεκλογική του εκστρατεία. Και για αυτά τον εξέλεξαν οι πολίτες. Για να αλλάξει τις ΗΠΑ. Δεν ήταν πολιτικός, ήταν επιτυχημένος επιχειρηματίας. Η άλλη πλευρά είναι σε σοκ, δεν μπόρεσε ποτέ να πιστέψει ότι ο Τραμπ νίκησε. Δεν αντέχουν ότι νίκησε.

Ποια είναι η άποψή σας για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα;

Κατ’ αρχάς, να σας πω ότι αγαπάω την Ελλάδα. Είμαι περήφανος που είμαι Ελληνας. Μεγάλωσα όντας περήφανος για την κληρονομιά της χώρας μου και την καταγωγή μου. Η Ελλάδα είναι μια υπέροχη χώρα, αλλά κάποια πράγματα είναι τελείως λάθος. Και αυτά πρέπει να διορθωθούν. Δεν ξέρω τι τα προκαλεί, αλλά υπάρχουν. Ο ελληνικός λαός αξίζει πολύ περισσότερα από αυτά που έχει. Οι Ελληνες δεν θα έπρεπε να δουλεύουν δώδεκα ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα και τελικά να μην μπορούν να ζήσουν. Για παράδειγμα, εγώ θεωρώ γελοίο το φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα. Και πρέπει να ξέρετε ότι μέχρι να φτιάξετε το φορολογικό σας σύστημα, μέχρι να έχετε μια σταθερή κυβέρνηση, η κατάσταση στην Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει βιώσιμη.

Πώς βλέπετε τον Τσίπρα ως Πρωθυπουργό;

Δεν θέλω να κάνω κριτική. Πιστεύω ότι είναι χαρισματικός, ήθελε να διοικήσει την Ελλάδα, είχε απήχηση στον κόσμο, αλλά όταν εξελέγη κατάλαβε ότι η διοίκηση είναι δύσκολη δουλειά. Και από τότε που εξελέγη μετακινήθηκε πολύ πιο δεξιά σε σχέση με την αφετηρία του. Και αυτό είναι γεγονός. Ωστόσο, πρέπει να γίνει επίσης κατανοητό ότι η πλειονότητα του κόσμου θέλει να ζει τη ζωή της στο κέντρο. Τα άκρα δεν είναι βιώσιμα σε κανένα μέρος του κόσμου.

Πώς βλέπετε την υποχώρηση του αντιαμερικανισμού στην Ελλάδα;

Θεωρώ ότι η πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στην Ελλάδα ήταν πάντα θετική. Ποτέ δεν κατάλαβα τον αντιαμερικανισμό ούτε στην Ελλάδα ούτε και σε κάποιο άλλο μέρος του κόσμου. Γιατί η πολιτική των ΗΠΑ είναι να βοηθάει, πολύ. Και αυτός ήταν και ο λόγος που ο Τραμπ μίλησε για την ανάγκη να μπουν πρώτα οι ΗΠΑ. Και αυτό έκανε. Γιατί δεν μπορείς να λειτουργείς ευνοϊκά για όλους τους άλλους, εάν πρώτα δεν φροντίσεις για τη βελτίωση των υποδομών του οίκου σου. Σε κάθε περίπτωση είναι καλή η μεταστροφή του κλίματος.

Πιστεύω ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι εξαιρετικά καλές αυτή την περίοδο. Ο πρεσβευτής Πάιατ κάνει καλή δουλειά και ενδυναμώνει τις σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ. Ωστόσο, πρέπει να σημειώσω ότι δεν είναι λίγοι οι αμερικανοί επενδυτές που, και με αφορμή την οικονομική κρίση, εξακολουθούν να ανησυχούν για τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Πιστεύετε ότι μπορούν να υπάρξουν αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα;

Εκτιμώ ότι μπορούν να υπάρξουν περισσότερες αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά προκειμένου αυτό να λειτουργήσει πρέπει να υπάρξουν αλλαγές. Σταθερή κυβέρνηση, σωστό φορολογικό σύστημα. Να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Να σταματήσει το brain drain. Ολα αυτά είναι αλληλένδετα. Υπάρχουν άνθρωποι να επενδύσουν και υπάρχουν και μεγάλες ευκαιρίες στην Ελλάδα. Οι επενδυτές έρχονται στη χώρα και αναζητούν αυτές τις ευκαιρίες, αλλά ανησυχούν για το φορολογικό σύστημα, για το πώς γίνονται τα πράγματα, για τη γραφειοκρατία. Αυτά είναι που πρέπει να διορθωθούν για να υπάρξει εξέλιξη και βιώσιμη ανάπτυξη. Ηδη μαζί μου έφερα, και αυτές τις ημέρες βρίσκονται στην Ελλάδα, τρεις αμερικανούς επενδυτές, οι οποίοι σκέφτονται να επενδύσουν στη χώρα.

Η άποψή σας για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας;

Δεν είμαι αναλυτής εξωτερικής πολιτικής και δεν μπορώ να σχολιάσω εκ μέρους καμιάς κυβέρνησης την εξωτερική πολιτική. Είμαι ένας ιδιώτης. Ωστόσο, θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο το να φτάσουν σε πόλεμο δύο νατοϊκοί σύμμαχοι, όπως η Ελλάδα και η Τουρκία. Σαφώς η Τουρκία προκαλεί και παραβιάζει την ελληνική κυριαρχία και δεν πρέπει να το κάνει αυτό. Οι υπερπτήσεις παραβιάζουν τον χώρο της Ελλάδας. Ομως, προσωπικά πιστεύω ότι είναι πολύ δύσκολο να φτάσουμε σε ένοπλη σύγκρουση δύο νατοϊκών συμμάχων.