Ο Καουάι Λέοναρντ ήταν το στοίχημα των Ράπτορς. Οι Καναδοί έδιωξαν το «παιδί» τους, ΝτεΜαρ Ντε Ρόζαν για να αποκτήσουν τον Λέοναρντ και τελικά δικαιώθηκαν πανηγυρικά.

Ο Claw ήταν ο μόνος από τους παίκτες του Νερς που είχε σοβαρές παραστάσεις πρωταθλητισμού στους Σπερς του Γκρεγκ Πόποβιτς αι όταν ήρθε η ώρα των Τελικών αυτό φάνηκε ξεκάθαρα.

Με 29.8 πόντους (43.3% στα σουτ), 10.6 ριμπάουντ, 4.4 ασίστ αλλά και τεράστια προσφορά στην άμυνα με 2 κλεψίματα και 1.2 μπλοκ ανά ματς κόντρα στους Γουόριορς, αποτέλεσε το σημείο αναφοράς των Ράπτορς και τους πήρε από το χέρι για να τους οδηγήσει στο πρώτο πρωτάθλημα της Ιστορίας τους.

Ο Λέοναρντ πήρε απόλυτα δίκαια το βραβείο του MVP των Τελικών και μετά τη βράβευσή του δήλωσε τα εξής:

«Οι συμπαίκτες μου έκαναν εξαιρετική δουλειά, όπως και η διοίκηση. Όλοι με βοήθησαν να παίξω μπάσκετ και όλα πήγαν καλά. Πέρσι το καλοκαίρι πέρασα πολλά, αλλά είχα ανθρώπους που με στήριξαν κα δούλεψα σκληρά. Ήρθα σε μια νέα ομάδα και είχα εξ αρχής στόχο το πρωτάθλημα. Γι’ αυτό δούλεψα και χαίρομαι που η δουλειά μου απέδωσε καρπούς και δικαιώθηκα. Θα το απολαύσω με τους συμπαίκτες και την ομάδα μου. Θα δούμε αργότερα ποιο θα είναι το μέλλον μου στην ομάδα».