Οι εμβληματικοί γαλλικοί οίκοι Chanel και Fendi συναντήθηκαν για να οργανώσουν ένα μνημόσυνο για τον Καρλ Λάγκερφελντ σε συνεργασία με την ομώνυμη μάρκα του σχεδιαστή. Το «Karl For Ever» θα διοργανωθεί στο Grand Palais – τον εικονικό χώρο του Παρισιού που μετατράπηκε αρκετές φορές σε φανταστικό σκηνικό από τις πασαρέλες του Chanel από το 2005 – το βράδυ της 20ης Ιουνίου κατά την Εβδομάδα Ανδρικής Μόδας του Παρισιού.

Συντάχθηκε από τον σκηνοθέτη της όπερας και του θεάτρου Ρόμπερτ Κάρσεν και θα περιλαμβάνει βίντεο από τον Λάγκερφελντ και τους συνεργάτες του σε τρεις οθόνες, μαζί με ερμηνευτικές χορευτικές, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις βασισμένες σε έργα που θαύμαζε ο πρώην δημιουργικός διευθυντής.

«Ήθελα να δημιουργήσω κάτι απροσδόκητο, γεμάτο ζωή», δήλωσε ο Κάρσεν στο WWD, για την εκδήλωση που θα δημιουργηθεί την οποία θα παρακολουθήσουν περίπου 2.500 επισκέπτες, αυστηρά μόνο με πρόσκληση. «Μια κηδεία; Θα προτιμούσα να πεθάνω καλύτερα.», είχε δηλώσει ο ίδιος ο σχεδιαστής.

«Θα είναι μια πολύ ισχυρή στιγμή, μια συλλογική γιορτή της προσωπικότητάς του», δήλωσε ο Μπρούνο Παβλόφσκι, πρόεδρος του οίκου Chanel. «Το μνημόσυνο θα είναι μόνο για τον Καρλ: ποιος ήταν, τι αγαπούσε, τα στοιχεία που του έδωσαν την εξαιρετική του ενέργεια. Είμαι χαρούμενος που θα μπορούσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με τους οίκους Fendi και Karl Lagerfeld για να δημιουργήσουμε μαζί ένα εξαιρετικό γεγονός για εκείνον, ένα αφιέρωμα που πραγματικά γιορτάζει τα πράγματα που αγαπούσε και τον ενέπνευσαν ».

Κατόπιν αιτήματος του ίδιου του Λάγκερφελντ, δεν υπήρξε δημόσια κηδεία, μόνο μια ιδιωτική τελετή στην περιοχή του Ναντέρε. «Το μεγαλύτερο αφιέρωμα που μπορούμε να κάνουμε σήμερα είναι να συνεχίσουμε να ακολουθούμε το μονοπάτι που τράβηξε  -για να παραθέσω τον ίδιο τον Καρλ-» συνεχίζοντας να αγκαλιάζει το παρόν και να εφευρίσκει το μέλλον «, δήλωσε ο Παβλόφσκι για τις επιθυμίες του συνεργάτη του. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fendi, επανέλαβε αυτή την αίσθηση της πορείας προς τα «εμπρός» και δήλωσε ότι ο Λάγκερφελντ «εγκατέλειψε» την οικογένεια Fendi, της οποίας ήταν επίτιμο μέλος, «μια τεράστια κληρονομιά, μια ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης για τις επόμενες γενιές».

Δεδομένου ότι ο Λάγκερφελντ πέθανε στις 19 Φεβρουαρίου, η ανυπέρβλητη απώλεια ενός από τα κορυφαία και δημιουργικά άτομα του κλάδου έχει αναγνωριστεί με διάφορους τρόπους. Οι Chanel και Fendi, οι δύο μεγιστάνες της μόδας που ο ίδιος οδήγησε στην επιτυχία κατά τη διάρκεια της ζωής του, έπαιξαν το τραγούδι Heroes του Ντέιβιντ Μπόουι  κατά τη διάρκεια του φινάλε των τελευταίων συλλογών τους φθινοπώρου / χειμώνα του 2019. Ο οίκος Chanel διοργάνωσε ενός λεπτού σιγή κατά την έναρξη της παρουσίασης με θέμα τις Άλπεις, ενώ ο οίκος Fendi προβάλλει ένα βίντεο με τίτλο «54 χρόνια μαζί» που απεικονίζει τον Lagerfeld να σχεδιάζει ένα σκίτσο του τον εαυτό του την πρώτη του μέρα στην εταιρεία.