Στις 7 Ιουλίου θα διεξαχθούν οι πρόωρες εκλογές, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο.

«Η απόφαση του πρωθυπουργού είναι πράγματι, οι εκλογές να γίνουν στις 7 Ιουλίου και αυτό σχετίζεται αποκλειστικά και μόνο με το γεγονός ότι δεν επιθυμούμε να διαταραχθεί η διενέργεια των πανελλαδικών εξετάσεων, που τελειώνουν στις 2 Ιουλίου» ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha TV, όπου ανάλυσε το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και των δημοτικών-περιφερειακών εκλογών και τα μηνύματα που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης είπε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφθεί στις 10 Ιουνίου τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να ζητήσει τη διάλυση της Βουλής, ώστε να μην διαταραχθεί μέσα από μακρά προεκλογική περίοδο η πορεία της οικονομίας.

Επιλέγεται έτσι η τακτική της καθυστερημένης επίσκεψης στον Παυλόπουλο παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε πει ότι θα πάει αμέσως μετά το β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Παρακάμπτεται έτσι το πρόβλημα με το χρόνο που προβλέπει το Σύνταγμα για να γίνουν εκλογές, δηλαδή το νωρίτερο 21-22 ημέρες και το αργότερο 30 ημέρες.

Αν πήγαινε την επόμενη Δευτέρα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η μόνη ημερομηνία για να κάνει εκλογές θα ήταν η 30η Μαίου. Ωστόσο, για να μην παραβιαστεί το 30ήμερο που προβλέπεται θα πάει στις 10 Ιουνίου ώστε να στηθούν κάλπες στις 7 Ιουλίου, όπως ο ίδιος το επιθυμεί.

Ενδιαφέρον έχει βεβαίως η σκοπιμότητα αυτής της κίνησης καθώς ενδεχομένως να συνδέεται με την απόφαση του Μαξίμου να αλλάξει την ηγεσία της Δικαιοσύνης κατά πώς αυτό θέλει. Υπενθυμίζεται ότι τυπικά η θητεία της σημερινής ηγεσίας του Αρείου Πάγου και των υπολοίπων δικαστικών μελών ανώτατων δικαστηρίων που συμπληρώνουν το όριο ηλικίας λήγει στις 30 Ιουνίου.

Για το θέμα αυτό είχε πει ο Ευάγγελος Βενιζέλος: «Στρατηγική ήττα είναι να οδηγείσαι σε διάλυση της Βουλής και εκλογές στις 30 Ιουνίου, την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούμενος. Παρά τις αντίθετες αλαζονικές διακηρύξεις σου. Στρατηγική ήττα είναι να χάνεις τη δυνατότητα επιλογής των προσώπων που θα καλύψουν τις κορυφαίες θέσεις της Δικαιοσύνης μετά τις 30 Ιουνίου».

Και βεβαίως είναι τουλάχιστον κωμικό να επικαλείται η κυβέρνηση τις Πανελλαδικές εξετάσεις για να πάει πιο μετά τις κάλπες ώστε να μην διαταραχθεί η διαδικασία. Κι αυτό γιατί οι εξετάσεις αφορούν τότε μόνο μερικές εκατοντάδες σε ειδικά μαθήματα.

https://www.facebook.com/d.tzanakopoulos/videos/360611334810215/

Κανένα ζήτημα υπηρεσιακής κυβέρνησης

Ερωτηθείς για την κριτική που ασκεί η Αντιπολίτευση στην κυβέρνηση ότι ο πραγματικός λόγος για τη μετάθεση των εκλογών στις 7 Ιουλίου είναι για να προλάβει η κυβέρνηση να διορίσει και την ηγεσία της Δικαιοσύνης, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι «για το ζήτημα της Δικαιοσύνης, το οποίο πυροδοτείται από την πλευρά του Ευάγγελου Βενιζέλου αλλά και της ΝΔ, θα σας πως το εξής: η κυβέρνηση είτε οι εκλογές γίνονταν στις 30 Ιουνίου ή στις 7 Ιουλίου […] διατηρεί όλες τις αρμοδιότητες της. Η Βουλή θα παραμείνει ανοιχτή».

Αφήνει ξεκάθαρα ανοικτό παράθυρο για να αλλάξει την ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Δεν υπάρχει ζήτημα υπηρεσιακής κυβέρνησης, ξεκαθάρισε ο κ. Τζανακόπουλος, εξηγώντας ότι η διάλυση της Βουλής θα γίνει «στη βάση της επίκλησης του γεγονότος ότι δεν πρέπει να διαταραχθεί η δημοσιονομική και οικονομική πορεία της χώρας μέσα από παρατεταμένη προεκλογική περίοδο».

Επομένως, πρόσθεσε ο κ. Τζανακόπουλος, «δεν υπάρχει κανένα ζήτημα παραίτησης του πρωθυπουργού, κάτι που έχουμε ξεκαθαρίσει ήδη από την Κυριακή. Μιλάμε για μια κατάσταση εντελώς διαφορετική σε σχέση με το 2015, που γνωρίζετε ότι δεν γινόταν να επικαλεστούμε εθνικό λόγο -που και τότε φυσικά υπήρχε-, διότι δεν είχε περάσει ένας χρόνος από τη διάλυση της προηγούμενης Βουλής. Αυτός ήταν ο λόγος που το 2015 επιλέχθηκε η δημιουργία υπηρεσιακής κυβέρνησης. Ουδέποτε ένας εν ενεργεία πρωθυπουργός εφόσον έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει συντεταγμένα τη χώρα σε εκλογές έχει επιλέξει τη λύση της παραίτησης».

Στο πλαίσιο αυτής της συνταγματικά προβλεπόμενης διαδικασίας θα υπάρξει αλλαγή στο υπουργείο Εσωτερικών. Αυτό σημαίνει ότι θα αντικατασταθεί ο κ. Αλέξης Χαρίτσης.