Μια συνταγή για πεντανόστιμη αγκιναρόπιτα, που μπορεί να φαγωθεί κι ως κυρίως πιάτο, η οποία παντρεύει ιδανικά τις αγκινάρες,  με κιμά, τυριά και μπεσαμέλ. Την ιδέα συνέλαβε μια καλή φίλη η Ρένα, και την αγκιναρόπιτά της, έχουν απολαύσει όσοι τη δοκίμασαν στο καθημερινό κι όχι μόνο τραπέζι.

Υλικά

15 αγκινάρες φρέσκες

2 αβγά

1 μπολ με φρυγανιά τριμμένη

τυρί τριμμένο (κατά προτίμηση ρεγκάτο)

λάδι

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τον κιμά

½ με 3/4 του κιλού κιμά

1 κρεμμύδι ξερό

2 σκελίδες σκόρδο

1 φλιτζάνι λευκό κρασί

3-4 ντομάτες ώριμες, τριμμένες

1/2 μοσχοκάρυδο

Για τη μπεσαμέλ

8 κουταλιές αλεύρι

λάδι ή βούτυρο

1 1/2 λίτρο γάλα

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

Αφού καθαρίσουμε τις αγκινάρες και τις περάσουμε με λεμόνι για να μην μαυρίσουν, τις ζεματάμε σε νερό που βράζει με αλάτι σε μια κατσαρόλα. Τις σουρώνουμε καλά να φύγουν τα νερά τους. Τις κόβουμε από τα δύο μέρη, στα τέσσερα, και τις αλατοπιπερώνουμε. Σε μια γαβάθα χτυπάμε καλά δύο αβγά. Σε ένα μπολ ρίχνουμε την τριμμένη φρυγανιά. Βουτάμε τις αγκινάρες μας στο αβγό και πανάρουμε στη φρυγανιά. Σε φριτέζα ή τηγάνι με μπόλικο λάδι, που έχουμε ζεστάνει σε μέτρια φωτιά, τηγανίζουμε λίγες λίγες τις αγκινάρες ώσπου να ξανθίνουν. Αφού τηγανιστούν όλες τις απλώνουμε σε λαδωμένο μακρόστενο πυρέξ ώστε να καλύψουν όλη την επιφάνεια. Πασπαλίζουμε κατά βούληση με  τυρί τριμμένο της αρεσκείας μας, κατά προτίμηση ρεγκάτο.

Προσθέτουμε και τον κιμά, που έχουμε μαγειρέψει όπως για το παστίτσιο: Αφού σοτάρουμε τον κιμά, σε κατσαρόλα με λίγο λάδι, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκορδάκι, σβήνουμε με το κρασί, ρίχνουμε την ντομάτα και το μοσχοκάρυδο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε σιγανή φωτιά μέχρι να γίνει κιμάς μας.

Προσθέτουμε και τη μπεσαμέλ: Σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε λάδι κι όταν ζεσταθεί προσθέτουμε ανάλογη ποσότητα αλεύρι (γύρω στις 8 κουταλιές), ανακατεύοντας για λίγα λεπτά, ώσπου να ψηθεί το αλεύρι. Χαμηλώνουμε κι άλλο τη φωτιά και προσθέτουμε λίγη ποσότητα από το γάλα, που το έχουμε ζεστάνει, ώστε να είναι στην ίδια θερμοκρασία με το υλικό στην κατσαρόλα μας, και πάντα ανακατεύοντας με σύρμα. Αφού ενσωματωθεί το αλεύρι, προσθέτουμε και το υπόλοιπο γάλα. Δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και αφήνουμε την κρέμα να δέσει και να πήξει ανακατεύοντας τακτικά. Αλατοπιπερώνουμε και τρίβουμε το μοσχοκάρυδο.

Πάνω από τη μπεσαμέλ ρίχνουμε τυρί τριμμένο και λίγη φρυγανιά τριμμένη και λίγο λάδι το οποίο με κουτάλι απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια του φαγητού μας, για να αποκτήσει ωραίο χρώμα η μπεσαμέλ μας με το ψήσιμο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, με τις αντιστάσεις πάνω κάτω στους 170 βαθμούς για 30 με 45 λεπτά, ανάλογα με την κουζίνα μας. Καλή σας όρεξη.