Χτισμένο στη μέση της ερήμου, ήταν πάντα μια πολυπόθητη όαση για τους διψασμένους ερευνητές που έφταναν εκεί από την παγωμένη Ευρώπη. Φιλόλογοι, αρχαιολόγοι, ιστορικοί προσέγγιζαν το Μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης υπό αντίξοες συνθήκες κουβαλώντας τα τελευταία δείγματα τεχνολογίας της εποχής τους στη μέση του πουθενά: μηχανές με γυάλινες πλάκες μεταφέρονταν εκεί για να φωτογραφίσουν τα αμύθητης αξίας χειρόγραφα της μονής ήδη από το 1889. Κι όμως κανείς δεν κατάφερε να αποτυπώσει ολοκληρωμένα την πολύτιμη συλλογή.

Αυτό το πολύτιμο δώρο στην ανθρωπότητα θα καταστήσει για πρώτη φορά εφικτό μια ομάδα ερευνητών, με τη σημαντική συμμετοχή Ελλήνων, οι οποίοι ξεκίνησαν να ψηφιοποιούν τα σπάνια χειρόγραφα του μοναστηριού. Εγκατεστημένοι στο Σινά εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο, επεξεργάζονται χιλιάδες αρχεία, βγάζουν φωτογραφίες χρησιμοποιώντας τις πιο εξελιγμένες τεχνολογικές μεθόδους και μόλις ολοκληρώσουν το έργο τους, η μονή θα αναρτήσει το σύνολο των χειρογράφων σε ειδική πλατφόρμα στο Διαδίκτυο με ελεύθερη πρόσβαση.

Η ψηφιοποίηση γίνεται στο μοναστήρι. Η κοντινότερη πόλη είναι σε απόσταση περίπου τριών ωρών με το αυτοκίνητο. Δεν υπάρχει επικοινωνία με τον σύγχρονο πολιτισμό ούτε καταστήματα. «Στο σημείο αυτό θα γίνουν οι περίπου 1,5 εκατομμύριο φωτογραφικές λήψεις που θα χρειαστούν συνολικά για την ψηφιοποίηση. Αν χαλάσει κάτι από τον εξοπλισμό, πρέπει να έχεις προβλέψει για ανταλλακτικό ή να το επισκευάσεις επί τόπου. Οπότε όλοι στην ομάδα έχουν έναν διπλό ρόλο. Κάποιοι είναι φωτογράφοι και τεχνικοί, κάποιοι φωτογράφοι και αρχαιολόγοι κ.ο.κ. Και αυτό γίνεται σε μια παράλληλη γραμμή με τη ζωή του μοναστηριού…» λέει στα «ΝΕΑ» ο Δαμιανός Κασωτάκης, διευθυντής Φωτογραφίας στο μη κερδοσκοπικό αμερικανικό ίδρυμα Early Manuscripts Electronic Library με έδρα την Καλιφόρνια, το οποίο έχει αναλάβει την ψηφιοποίηση.

-Πόσα χειρόγραφα φιλοξενεί η βιβλιοθήκη της Ιεράς Μονής της Αγίας Αικατερίνης του Σινά;

-Πώς γίνεται η ψηφιοποίηση;

-Πότε αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το έργο της ψηφιοποίησης;

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση των ΝΕΩΝ της Δευτέρας

Ψηφιοποιούν χειρόγραφα – θησαυρούς