Ο Ράφαελ Ναδάλ με μια φανταστική εμφάνιση επικράτησε του Νόβακ Τζόκοβιτς στον μεγάλο τελικό του Internazionali BNL d’Italia με 2-1 σετ (6-0, 4-6, 6-1) και κατέκτησε τον 9ο τίτλο του στη Ρώμη!

Αυτή μάλιστα είναι η πρώτη φετινή κούπα για τον αριστερόχειρα Ισπανό τενίστα, αλλά και η πρώτη από τον Αύγουστο του 2018, όταν είχε κερδίσει τον Στέφανο Τσιτσιπά στον τελικό του Τορόντο. Ο Ματαντόρ δεν είχε καταφέρει μέχρι στιγμής να πάρει κάποιο τρόπαιο στη χωμάτινη σεζόν, καθώς είχε ηττηθεί στον τελικό της Βαρκελώνης από τον Ντομινίκ Τιεμ, ενώ στο Masters της Μαδρίτης είχε αποκλειστεί από τον Στέφανο Τσιτσιπά στα ημιτελικά.

Σήμερα, ωστόσο, δεν είχε διάθεση για… αστεία και μάλιστα έδειξε από την αρχή τις άγριες διαθέσεις του, κερνώντας με bagel το Νο. 1 της παγκόσμιας κατάταξης (6-0). Αυτό ήταν το πρώτο bagel στην ιστορία των αναμετρήσεων των δύο αθλητών, οι οποίοι έχουν παίξει συνολικά 142 σετ, αλλά και το 11ο που δέχεται ο Σέρβος στην πολύχρονη καριέρα του.

O Ράφα στο πρώτο σετ έσπασε τρεις φορές το σερβίς του Τζόκοβιτς και με 6-0 γκέιμς έκανε το 1-0 στο παιχνίδι. Στο δεύτερο είχε τέσσερις ευκαιρίες για να κάνει το μπρέικ, αλλά δεν τις εκμεταλλεύτηκε. Αντιθέτως, αυτός που τα κατάφερε ήταν ο Σέρβος.

Ο Νόλε στο 10ο γκέιμ έσπασε το σερβίς του Ναδάλ και με 6-4 ισοφάρισε 1-1 το ματς. Στο τρίτο σετ, όμως, ο Ισπανός μπήκε αποφασισμένος να πάρει τη νίκη. Με μπρέικ στο πρώτο γκέιμ έβαλε τις βάσεις για να κατακτήσει το σετ και κατ’ επέκταση τον τίτλο. Λίγο αργότερα μάλιστα έκανε και νέο μπρέικ, με το τελικό 6-1 να αποτυπώνει πλήρως την εικόνα του σετ.

Ο Ναδάλ με αυτό το τρόπαιο πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει κανείς άλλο στην Open Era, καθώς έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία της ΑΤΡ που φτάνει τις 34 κούπες σε Masters διοργανώσεις. Παράλληλα, αυτός ήταν ο 58ος τίτλος του Ματαντόρ σε χωμάτινο τουρνουά, αλλά και συνολικά ο 81ος. Μια σπουδαία καριέρα με πολλούς τίτλους και τεράστιες διακρίσεις.