Ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, επικεφαλής του συντηρητικού κόμματος, ανακοίνωσε την προκήρυξη πρόωρων εκλογών και το τέλος της κυβερνητικής συνεργασίας του με το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων (FPO), που πλήττεται από σκάνδαλο διαφθοράς.

«Πρότεινα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας την οργάνωση πρόωρων εκλογών το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο Κουρτς κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγες ώρες μετά την παραίτηση του αντικαγκελαρίου και αρχηγού του ακροδεξιού FPO Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε που κατηγορείται για συνέργεια με την Ρωσία.

Λίγη ώρα αργότερα ο πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν δήλωσε ότι η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών είναι αναγκαία για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στους πολιτειακούς θεσμούς μετά την παραίτηση του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

Σε ανακοίνωσή του προς τον Τύπο, ο βαν ντερ Μπέλεν αναφέρει ότι συζήτησε το θέμα των πρόωρων εκλογών με τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος έβαλε τέλος στην κυβέρνηση συνασπισμού με την άκρα δεξιά και πρότεινε νέες εκλογές. Οι δύο θα συζητήσουν τα επόμενα βήματα την Κυριακή.

Η επικεφαλής της σοσιαλδημοκρατικής αξιωματικής αντιπολίτευσης Πάμελα Ρέντι-Βάγκνερ δήλωσε ότι το κόμμα της δεν θα εμποδίσει την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών εάν προταθεί στο κοινοβούλιο.

Κουρτς και Στράχε σχημάτισαν τον Δεκέμβριο 2017 κυβέρνηση συνασπισμού, με πενταετή θητεία, με την συμμετοχή έξι ακροδεξιών υπουργών σε στρατηγικά πόστα, ανάμεσά τους τα υπουργεία Εξωτερικών και Εσωτερικών.

«Ως εδώ», δήλωσε ο αυστριακός καγκελάριος αναφερόμενος στην «υπόθεση της Ιμπιζα» και στην στάση του εταίρου του, η οποία «πλήττει την πολιτική της αλλαγής και την εικόνα της Αυστρίας».

Ο Κουρτς δήλωσε ότι υπήρχαν ήδη κατά του Στράχε «βαριές» υποψίες για κατάχρηση εξουσίας με βάση αποκαλύψεις του Τύπου.