Αμεση συνέχεια στον κύκλο των εγκληματικών επιθέσεων στον χώρο της νύχτας, βλέπει η ΕΛ.ΑΣ ύστερα κι από τη δολοφονία του 52χρονου -κατηγορουμένου για ληστείες κι εκβιάσεις – το βράδυ της Τρίτης έξω από το ισόγειο διαμέρισμα στο οποίο διέμενε στην οδό Κατσαντώνη στα Καμίνια.

Πρόκειται για την 16η αιματηρή επίθεση – την τελευταία διετία – μεταξύ Ελλήνων, κυρίως ποινικών, που εμπλέκονται σε κυκλώματα προστασίας,  ενώ σε μέρος αυτών των δολοφονικών επιθέσεων φέρεται να εμπλέκονται και μέλη της αλβανικής μαφίας. Με την ΕΛ.ΑΣ να αδυνατεί να εξιχνιάσει οποιαδήποτε από αυτές τις εγκληματικές επιθέσεις και να αφήνει να εξελίσσονται οι «εκκαθαριστικές επιχειρήσεις» μεταξύ των κακοποιών.

Το θύμα πυροβολήθηκε με καλάσνικοφ από δύο τουλάχιστον δράστες που επέβαιναν σε ΙΧ που είχε κλαπεί τον περασμένο Μάρτιο από το Χαλάνδρι κι είχε πλαστές πινακίδες. Πολλές σφαίρες από τις ριπές του όπλου βρέθηκαν στον τοίχο της πολυκατοικίας, ενώ το άψυχο σώμα του 52χρονου γέμισε από μια μεγάλη ποσότητα λαδιού που περιεχόταν σε σιδερένιο κουτί που τρυπήθηκε από τις σφαίρες.

Το ΙΧ των δραστών βρέθηκε καμένο σε γειτονική περιοχή. Η εν λόγω επίθεση ως προς τη χρήση κλεμμένων ΙΧ κ.λπ. θεωρείται ότι έχει ορισμένες ομοιότητες με την απόπειρα δολοφονίας – στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου – ενός 36χρονου ιδιώτη στην Ακτή Κονδύλη στον Πειραιά κι ο οποίος τραυματίσθηκε ελαφρά. Ο 52χρονος φέρεται να διέμενε μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός Αθηνών.

Η πρώτη φορά που είχε απασχολήσει τις διωκτικές αρχές ήταν το 1983 όταν σε ηλικία 18 ετών (σ.σ. τότε δήλωνε ναυτικός) είχε επιτεθεί σε αστυνομικούς που είχαν επιχειρήσει να τον ελέγξουν στη συμβολή των Λεωφόρων Κηφισίας κι Αλεξάνδρας, επειδή οδηγούσε μοτοσικλέτα χωρίς άδεια, δίπλωμα κ.λπ. Τα επόμενα χρόνια κατηγορήθηκε για ληστείες. Πριν  από 12 χρόνια είχε συλληφθεί ύστερα από καταδίωξη και πυροβολισμούς με αστυνομικούς στην οδό Τρίπολης – Σπάρτης. Συνεπιβάτης του ήταν ο 36χρονος που είχε πυροβοληθεί στην Ακτή Κονδύλη προ μερικών μηνών. Είχε προηγηθεί συμπλοκή σε νυχτερινό κέντρο στην περιοχή της Σκάλας Λακωνίας. Επιπλέον είχε πυροβοληθεί το 2010 στο Αιγάλεω – την ώρα που συνόδευε ένα ανήλικο παιδί – στο σώμα και στο κεφάλι, αλλά είχε διαφύγει τον κίνδυνο. Παρέμενε κρατούμενος για τη συμπλοκή στη Λακωνία μέχρι προ διετίας.

Οι παλαιές δολοφονίες

Η ΕΛ.ΑΣ εξέταζε κατά καιρούς την τυχόν συμμετοχή του στις δολοφονίες των ποινικών Μανώλη Καραγιάννη, Βασίλη Γρίβα και παλιότερα του Αριστείδη Γιαγιά κι άλλων, χωρίς να εντοπίσει οποιοδήποτε επιβαρυντικό στοιχείο. Σημειώνεται ότι από τον Μάιο του 2017 έχει ξεκινήσει ένας μεγάλος κύκλος αίματος μεταξύ ποινικών – με συχνότητα μια δολοφονία κάθε 45 ημέρες – κι ανάμεσα σε αυτές των Βασίλη Στεφανάκου, Γιώργου Λίτσα, Βασίλη Ζησόπουλου, Κατερίνας Αναγνωστάκη, όπως κι ενός 61χρονου στο Περιστέρι. Επιπλέον, τον Μάιο του 2018, είχε δολοφονηθεί ο 57χρονος συνταξιούχος αστυνομικός των ΕΚΑΜ Σπύρος Παπαχρήστος, που είχε επαφές στον επιχειρηματικό κόσμο αλλά και με ποινικούς. Ακόμη αιματηρές επιθέσεις υπήρξαν σε βάρος ατόμων από την Αυστραλία που είχαν σχέσεις με ποινικές δραστηριότητες. Πολλές από τις αιματηρές επιθέσεις εναντίον ποινικών και τα συμβόλαια θανάτου των τελευταίων μηνών έχουν κίνητρο τον έλεγχο των καταστημάτων στην Αθήνα, τις βεντέτες μεταξύ κακοποιών, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις σχετίζονται με ύποπτα επιχειρηματικά συμφέροντα από διασυνδέσεις με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ, λαθρεμπορικές δραστηριότητες αλλά κι επενδύσεις σε εμπορικές δραστηριότητες για ξέπλυμα χρήματος.

Στελέχη της Λεωφόρου Κατεχάκη που παρακολουθούν, αδύναμα να παρέμβουν, τη νέα φάση του «εμφυλίου των κακοποιών» σημειώνουν ότι υπάρχουν σαφή δείγματα ότι θα υπάρξουν σύντομα εκατέρωθεν αιματηρές επιθέσεις μεταξύ 4-5 εγκληματικών οργανώσεων που κυριαρχούν στην πρωτεύουσα.