Αυστηρή ανακοίνωση κατά του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσκομεία. Η ΠΟΕΔΗΝ χαρακτηρίζει «ξεροκόμματα» και «στάχτη στα μάτια» το πακέτο παροχών που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι προχωρεί σε 24ωρη πανελλαδική, πανυγεινομική απεργία στις 16 Μαΐου, με συγκέντρωση στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» και πορεία προς το υπουργείο Υγείας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ:

«Ο κος Τσίπρας που έκανε διακοπές σε σκάφος «ταξικού εχθρού» (όπως ο ίδιος τους αποκαλούσε), τις ώρες που ο φίλος του Πολάκης τον ενημέρωνε ότι αρκετοί εγκαυματιές από την πυρκαγιά στο Μάτι που νοσηλεύονταν στις εντατικές των Δημόσιων Νοσοκομείων κατέληγαν καθημερινά, χθες ανακοίνωσε πακέτο παροχών με ψίχουλα που είναι «στάχτη στα μάτια» όλων μας. Ο κος Τσίπρας που θα έσκιζε τα Μνημόνια σε ένα άρθρο με ένα νόμο, εφήρμοσε άλλα δύο. Τσάκισε μισθούς, συντάξεις, έβαλε ένα σκασμό φόρους, διέλυσε τα κοινωνικά αγαθά, τη δημόσια υγεία και τώρα έρχεται να «μας δουλέψει» με «ένα ξεροκόματο» που μας ρίχνει.

Απωλέσαμε άνω του 40% των εισοδημάτων στα χρόνια των Μνημονίων. Οι νεοδιόριστοι Νοσηλευτές Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης λαμβάνουν μισθό 640 ευρώ το μήνα που δεν φτάνουν ούτε για το νοίκι του σπιτιού τους. Δεν μας εντάσσουν στα ΒΑΕ. Οι συνταξιούχοι συνάδελφοι περιμένουν δύο χρόνια να εκδοθούν οι συντάξεις. Τώρα εξετάζονται οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί τον Απρίλιο του 2017. Ζουν με μια μικρή προκαταβολή της σύνταξης.

Χθες ο κος Τσίπρας εξήγγειλε την προσήλωση της κυβέρνησης στα υπερπλεονάσματα και την χορήγηση εφάπαξ προνοιακού επιδόματος 300-500 ευρώ στους συνταξιούχους. Με βάση τις αποφάσεις των Δικαστηρίων ο κος Τσίπρας οφείλει να θεσμοθετήσει 1.000 ευρώ κατ’ έτος στους συνταξιούχους και στους δημόσιους υπαλλήλους στο μισθό και τη σύνταξη που είναι το ύψος των δώρων εορτών και το επίδομα αδείας. Επίσης να χορηγηθούν αναδρομικά τουλάχιστον από το 2015.

Τίποτα από όλα αυτά. Ένα προνοιακό επίδομα εφάπαξ στους συνταξιούχους και μόνο για ψηφοθηρικούς λόγους. Προσηλωμένος στα υπερπλεονάσματα ο κος Τσίπρας που τα επιτυγχάνει από την καθήλωση των Δημόσιων Δαπανών Υγείας σε τριτοκοσμικά επίπεδα. Σήμερα είναι 5,2% του ΑΕΠ, όταν ο μ.ο. στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 7,5% του ΑΕΠ. Ίδια επίπεδα και τα επόμενα χρόνια. Γι’ αυτό βουλιάζει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Υπερδιπλάσια από το πακέτο Τσίπρα. Πληρώνουν οι πολίτες από την τσέπη τους για την υγεία, την αγορά φαρμάκων που αυξάνεται η τιμή τους με την αλλαγή κοστολόγησής τους».