Ελαφρύς μουσακάς με γιαούρτι, που συνδυάζει τη γεύση από το αγαπημένο παραδοσιακό καλοκαιρινό πιάτο με τα λαχανικά της εποχής (πατάτες, μελιτζάνες, κολοκύθια) ψητά, φυσικά κιμά και γιαούρτι αντί για μπεσαμέλ, που θα απολαύσουν όσοι τον δοκιμάσουν.

Υλικά για τον κιμά

2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

1/2 κιλού κιμά μοσχαρίσιο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο

1 κουταλιά γλυκού ντοματοπελτέ

250 τριμμένες ντομάτες

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη

1 ξυλάκι κανέλα

3 κόκκους μπαχάρι

Για τον μουσακά

1-2 μελιτζάνες, κομμένες σε φέτες

3 πατάτες, ξεφλουδισμένες, κομμένες σε φέτες

ελαιόλαδο

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

30 γραμμάρια τριμμένη φρυγανιά

600 γρ. στραγγιστό γιαούρτι

2 αυγά

μοσχοκάρυδο

100 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο

Εκτέλεση

Απλώνουμε τις μελιτζάνες και τις πατάτες σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Τις πασπαλίζουμε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τις ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς C για περίπου 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Σοτάρουμε τον κιμά μέχρι να ροδίσει για 5-6 λεπτά και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5-6 λεπτά ακόμα. Προσθέτουμε το σκόρδο, την κανέλα και το μπαχάρι και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τον ντοματοπελτέ και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη, ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε να σιγοβράσει για 15-20 λεπτά, ανακατεύοντας κάθε τόσο κι όταν τα πολλά υγρά εξατμιστούν, αποσύρουμε και αφήνουμε στην άκρη. Λαδώνουμε ταψί ή πυρίμαχο σκεύος και πασπαλίζουμε με τη μισή φρυγανιά. Από πάνω απλώνουμε μία στρώση πατάτες και από πάνω μελιτζάνες. Καλύπτουμε με τον κιμά. Σε μπολ χτυπάμε το στραγγιστό γιαούρτι, τα αυγά, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο και απλώνουμε το μείγμα πάνω από την τελευταία στρώση κιμά. Πασπαλίζουμε με το κεφαλοτύρι και την υπόλοιπη φρυγανιά και ψήνουμε το μουσακά σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς C για 40-45 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει τουλάχιστον 20 λεπτά πριν σερβίρουμε.