Πεντανόστιμα σπιτικά σπρινγκ ρολς με λαχανικά, που τρώγονται όλες τις ώρες κι απολαμβάνουν όλοι.

Yλικά

2-3 κουταλιές σούπας λάδι καρύδας ή ηλιέλαιο ή απαλό ελαιόλαδο

1 μικρό άσπρο ξερό κρεμμύδι κομμένο σε πολύ λεπτές λωρίδες

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

1 κουταλιά γλυκού φρέσκια ρίζα τζίντζερ ξυσμένη

1 ½ φλυτζάνια καρότα ξυσμένα

6-8 μανιτάρια σιιτάκε ή λευκά  κομμένα σε λεπτές φέτες

2 φλ. κινέζικο λάχανο, κομμένο σε πολύ λεπτές λωρίδες

1 μεγάλο φρέσκο κρεμμυδάκι κομμένο σε κομμάτια 5 εκ. και μετά σε λωρίδες

⅓ φλ. σόγια σος

1 -2 κ.σ. ξύδι ρυζιού

1 κ.σ. σησαμέλαιο

12 ειδικά φύλλα για σπρινγκ ρολς ή 3  φύλλα κρούστας κομμένα σε 12 τετράγωνα

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε 1-2 κουταλιές σούπας λάδι καρύδας ή ηλιέλαιο ή απαλό ελαιόλαδο σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι. Προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι και σοτάρουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει. Ρίχνουμε το καρότο, τα μανιτάρια και το τζίντζερ και μαγειρεύουμε άλλα 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε το λάχανο και το φρέσκο κρεμμυδάκι, αλατίζουμε και μαγειρεύουμε άλλα 3-4 λεπτά. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε τη σόγια σος, το ξύδι ρυζιού και το σησαμέλαιο και ρίχνουμε το μείγμα στο τηγάνι με τα λαχανικά. Ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν όλα τα υλικά πολύ καλά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά και δοκιμάζουμε το αλάτι. Τοποθετούμε κάθε φύλλο σπρινγκ ρολ (ή κομμάτι από το φύλλο κρούστας) μπροστά μας με τη μια γωνία προς το μέρος μας. Βάζουμε στη μέση 2 κ.σ. από τη γέμιση, διπλώνουμε επάνω στη γέμιση τις δύο απέναντι γωνίες, αλείφουμε με σησαμέλαιο και διπλώνουμε και τις άλλες δύο γωνίες από πάνω με τον ίδιο τρόπο. Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι καρύδας ή ηλιέλαιο ή απαλό ελαιόλαδο στο τηγάνι και τηγανίζουμε λίγα-λίγα τα σπρινγκ ρολς μέχρι να ροδίσουν, γυρίζοντάς τα κάθε 2-3 λεπτά. Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί και τα σερβίρουμε αμέσως. Όταν φτιάξετε τα σπρινγκ ρολς αντί να τα τηγανίσετε να τα ψήσετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου μέχρι να ροδίσουν, αφού προηγουμένως τα περάσετε με ένα πινέλο από πάνω με λίγο σησαμέλαιο ή ελαιόλαδο. Όταν είναι έτοιμα μπορείτε να τα απολαύσετε με ή χωρίς κάποια σάλτσα.