Υψηλό ποσοστό συμμετοχής καταγράφεται στις βουλευτικές εκλογές της Ισπανίας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας, το ποσοστό συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα ανερχόταν σε 41,4% στις 14:00 τοπική ώρα (15:00 ώρα Ελλάδος). Αντίστοιχα, στις εκλογές του 2016, το ποσοστό συμμετοχής ήταν 36,9% -δηλαδή 4,6 μονάδες πιο χαμηλά.

Αν και πρόκειται για την τρίτη φορά που ψηφίζουν οι Ισπανοί μέσα σε τέσσερα χρόνια, σύμμαχος στη διαδικασία είναι ο καλός καιρός. Κάποιοι αναλυτές θεωρούν ότι οι ψηφοφόροι πήγαν νωρίς στα εκλογικά τμήματα και εν συνεχεία στις παραλίες.

Οι Ισπανοί ψηφίζουν σήμερα στις βουλευτικές εκλογές που κρίνουν την επιστροφή της άκρας δεξιάς, περισσότερο από 40 χρόνια μετά τον θάνατο του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο.

Ο απερχόμενος σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ είναι το φαβορί στις δημοσκοπήσεις, χωρίς όμως να συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία, κάτι που θα υποχρεώσει όλα τα κόμματα να επιδιώξουν τον σχηματισμό συνασπισμών, σε ένα κοινοβούλιο που αναμένεται ότι θα είναι περισσότερο κατακερματισμένο παρά ποτέ και στο οποίο επικρατεί η πόλωση εξαιτίας της απόπειρας απόσχισης της Καταλονίας το 2017.

Η ψηφοφορία άρχισε στις 9 π.μ. (τοπική ώρα, 10:00 ώρα Ελλάδας) και θα τελειώσει στις 8 μ.μ. (21:00 ώρα Ελλάδας).