Επιστολή προς την υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη απέστειλε ο αντιστράτηγος – υπαρχηγός ΠΣ ε.α. και νομικός, Ανδριανός Γκουρμπάτσης, υποστηρίζοντας ότι συνεχίζεται η παράνομη επιχείρηση απόκρυψης από όλους (ακόμη και από τους εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση) κρίσιμων εγγράφων στοιχείων και πληροφοριών και συγκάλυψης ευθυνών για την καταστροφική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 100 άνθρωποι.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Γκουρμπάτσης, είναι εμπειρογνώμονας σε διάφορες υποθέσεις (Μάτι, υπόθεση θανάτου Λαγούδη) και έχει πει ότι στην περίπτωση της πυρκαγιάς αλλοιώθηκαν στοιχεία για να αποκρυφθούν οι ευθύνες.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Γκουρμπάτσης στην επιστολή του υποστηρίζει πως από τη θέση του τεχνικού συμβούλου συγγενών θυμάτων για τη διερεύνηση των αιτίων θανάτου αυτών από τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 και στο πλαίσιο της διενεργούμενης σχετικής έρευνας, ζήτησε από την αρμόδια Πυροσβεστική Αρχή, το Δελτίο Πυρκαγιάς που συντάχθηκε για το περιστατικό αυτό.

«Η ευθυνόφοβη και εντεταλμένη από το Αρχηγείο ΠΣ διοίκηση αυτής της Υπηρεσίας, όπως είναι προσχεδιασμένο και οργανωμένο έστειλε το αίτημα στο Στρατηγείο αυτής της παράνομης πλεκτάνης που εδρεύει στο Αρχηγείο ΠΣ, προκειμένου να απαντήσει προφανώς αρνητικά, ελέγχοντας με τον τρόπο αυτόν όλα τα σχετικά αιτήματα που αφορούν χορήγηση εγγράφων και πληροφοριών για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι» τονίζει ο κ. Γκουρμπάτσης, σημειώνοντας ότι για το σχετικό έγγραφο δεν ισχύει η αρχή της μυστικότητας, καθώς δεν αποτελεί στοιχείο της ποινικής δικογραφίας.

«Αμέσως με την έναρξη της σχετικής εισαγγελικής έρευνας έχει απλωθεί ένα πέπλο προστασίας από εντεταλμένα υπηρεσιακά όργανα προς εκείνους τους αξιωματικούς του ΠΣ, που φέρονται ότι ευθύνονται για το θάνατο των (100) αθώων θυμάτων και κάνουν ότι μπορούν, επικαλούμενοι νομικίστικα πλην όμως αβάσιμα και μη νόμιμα προσχήματα και δικαιολογίες, σε κάθε ενδιαφερόμενο που ζητάει νομίμως (άρθρο 5 του Ν. 2690/1999, όπως ισχύει σήμερα) έχοντας έννομο συμφέρον διάφορα έγγραφα στοιχεία που τους εμπλέκουν ακόμη περαιτέρω» τονίζει στην επιστολή του ο υπαρχηγός ΠΣ ε.α., καταγγέλλοντας ότι έχουν αποκρύψει στοιχεία ακόμη και από τους ίδιους τους Εισαγγελείς που διενήργησαν τη σχετική έρευνα.

Τρομοκρατία

Μάλιστα, ο κ. Γκουρμπάτσης στρέφεται και κατά της κυβέρνησης υποστηρίζοντας ότι με τις κρίσεις των στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος επιχείρησε να επηρεάσει καταστάσεις. «Αντί να έχετε τύψεις για το φόνο 100 αθώων ανθρώπινων ψυχών εξ αιτίας των δικών σας εγκληματικών λαθών και παραλείψεων, τολμάτε και «τρομοκρατείτε» με τις κρίσεις και τις μεταθέσεις, όποιον αξιωματικό τολμά να πει ή αποκαλύψει την αλήθεια και τις ευθύνες σας. Το διαπιστώσαμε αυτό στις τελευταίες κρίσεις αξιωματικών του ΠΣ» τόνισε.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι η ενορχηστρωμένη και καλά οργανωμένη επιχείρηση συγκάλυψης ποινικών ευθυνών των εμπλεκομένων αξιωματικών συντελείται γιατί οι αξιωματικού του ΠΣ, που φέρονται εμπλεκόμενοι, κατά το σχετικό εισαγγελικό πόρισμα, για τη φονική πυρκαγιά, δεν έχουν τεθεί ακόμη μέχρι σήμερα σε αυτεπάγγελτη διαθεσιμότητα, όπως ακριβώς προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία.

«Αντιλαμβάνεστε λοιπόν το οξύμωρο που σήμερα τίθεται με την ανοχή σας, αυτοί δηλαδή που φέρονται να ευθύνονται για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, εκτός άλλων και για έλλειψη σχεδιασμού και οργάνωσης του δασοπυροσβεστικού μηχανισμού στον περυσινό αντιπυρικό σχεδιασμό, οι ίδιοι είναι αρμόδιοι να σχεδιάσουν την ετοιμότητα, λειτουργία και οργάνωση του ιδίου ως άνω μηχανισμού και κατά την προσεχή αντιπυρική περίοδο, που από την 1η Μαΐου αρχίζει» αναφέρει ο αντιστράτηγος – υπαρχηγός ΠΣ ε.α, συμπληρώνοντας πως «αυτό και μόνον αρκεί ως λόγος να

προκαλέσει αίσθημα ανασφάλειας στο κοινωνικού σύνολο και αντίθετα, να επιρριφθούν πλέον ευθύνες κακουργηματικού – και όχι πλημμεληματικού – χαρακτήρα, για παρόμοιες εγκληματικές πράξεις και παραλείψεις, που ενδεχομένως συμβούν φέτος στο επιχειρησιακό έργο εξ αιτίας πυρκαγιών».

«Τα εγκληματικά λάθη και οι παραλείψεις στο επιχειρησιακό έργο ούτε ζήτημα υποστελέχωσης είναι ούτε έλλειψη εξοπλισμού. Είναι καθαρά ζήτημα προσώπων και τρόπου επιλογής αυτών στις ηγετικές θέσεις των Υπηρεσιών του Σώματος. Και όσο οι αξιωματικοί στο ΠΣ επιλέγονται με αναξιοκρατικά κριτήρια, όπως γίνονταν μέχρι σήμερα, όπου και η δική σας κυβέρνηση με τα ίδια κριτήρια τους επιλέγει, ο κίνδυνος να επαναληφθεί ένα νέο Μάτι θα είναι πάντα ορατός και ενδεχόμενος. Μην απορείτε λοιπόν γιατί συνέβη η εθνική τραγωδία στο Μάτι με ένα υπό διάλυση τα τελευταία χρόνια Πυροσβεστικό Σώμα» πρόσθεσε ο κ. Ανδριανός Γκουρμπάτσης στην επιστολή του προς την κυρία Γεροβασίλη, καταλήγοντας:

«Τίποτε δεν ήταν τυχαίο, για ό,τι συνέβη το περασμένο καλοκαίρι στο Ν. Βουτζά – Μάτι – Κόκκινο Λιμανάκι. Ήταν σχεδόν αναμενόμενο, αφού δεν υπήρχε σχεδιασμός και οργάνωση για την αντιμετώπιση από την Πυροσβεστική καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Για όσους γνωρίζουμε πρόσωπα και πράγματα στο ΠΣ, ήταν πολύ πιθανόν αυτό να συμβεί κάποια χρονική στιγμή, κι αυτό πράγματι συνέβη την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς. Με τον τρόπο που λειτουργεί τα τελευταία χρόνια μέχρι και σήμερα το ΠΣ, που σχεδόν όλα προτάσσονται στο βωμό της σκοπιμότητας και της ιδιοτέλειας, πολύ φοβάμαι ότι θα συμβεί και πάλι κάποιο νέο Μάτι. Ελπίζω αυτή τη φορά να μην θρηνήσουμε θύματα, γιατί τότε το έγκλημα θα είναι προμελετημένο».