Με υπεκφυγές επιχείρησε να απαντήσει στην κριτική του Κυριάκου Μητσοτάκη για την πορεία και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο υπουργός Οικονομικών περιορίστηκε να μιλήσει για την μείωση των spread του 10ετούς ομολόγου και επικαλέστηκε την… μείωση της δημοσκοπικής «ψαλίδας» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσακαλώτος έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter τα εξής: «Τον Δεκέμβρη ο κ. Μητσοτάκης έλεγε ότι: «Η χώρα δεν μπορεί σήμερα να δανειστεί από τις αγορές. Το spread του δεκαετούς ομολόγου είναι στις 420 μονάδες βάσης. Και τα διεθνή επιτόκια, δυστυχώς, παίρνουν πάλι την ανηφόρα». Πλέον, με τα επιτόκια σε επίπεδα του 2006 και τη χώρα να έχει βγει στις αγορές με μεγάλη επιτυχία, ισχυρίζεται ότι οι αποδόσεις πέφτουν γιατί οι αγορές προεξοφλούν νίκη της ΝΔ. Μας λέει δηλαδή ο κ. Μητσοτάκης ότι από τον Δεκέμβρη έως σήμερα αυτό που άλλαξε είναι ότι οι αγορές βλέποντας τη σταθερή μείωση της διαφοράς ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ άρχισαν να προεξοφλούν την άνοδο της ΝΔ στην εξουσία».

Προκειμένου να αποδομήσει το επιχείρημα του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι τα επιτόκια πέφτουν γιατί οι αγορές έχουν προεξοφλήσει τη νίκη της ΝΔ, ο υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι υπάρχει «σταθερή μείωση της διαφοράς ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ». Βέβαια τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων δεν επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο, καθώς τον Δεκέμβριο η «ψαλίδα» μεταξύ των δύο κομμάτων κυμαινόταν μεταξύ 5% – 8%, ενώ όλες οι πρόσφατες έρευνες δείχνουν τη διαφορά να αυξάνεται.

Πιθανώς, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να αναφέρεται σε μετρήσεις που μόνο εκείνος και το Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ή ισχυρίζονται ότι υπάρχουν, αλλά η αλήθεια είναι ότι όλες οι σοβαρές εταιρίες δημοσκοπήσεων έχουν διαβεβαιώσει ότι μυστικές έρευνες δεν υπάρχουν και καμία δημοσκόπηση δεν δείχνει κάτι διαφορετικό από αυτές που βλέπουν το φως της δημοσιότητας κατά μέσο όρο ανά δεκαήμερο.

Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Οικονομικών απέφυγε να απαντήσει στα ουσιαστικά ζητήματα που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg. Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε, για παράδειγμα, ότι ισχυρή ανάπτυξη δεν μπορεί να έρθει με την λιτότητα που επέβαλε η κυβέρνηση Τσίπρα, αναφερόμενος στην φοροαφαίμαξη των πολιτών προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων που έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς.

«Η ελληνική οικονομία έχει επιβαρυνθεί υπέρμετρα από τους φόρους και δεν μπορεί να αναπτυχθεί με αυτό το φορολογικό βάρος» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στην παρατεταμένη λιτότητα που επέβαλε στην οικονομία η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε ότι η μείωση των φόρων δεν θα δώσει μόνο ανάσα στη μεσαία τάξη, αλλά θα λειτουργήσει ευεργετικά για τις επενδύσεις και τις τράπεζες.

«Ο κ. Τσίπρας δέχτηκε υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα από ό,τι ήταν αναγκαίο» υπογράμμισε στη συνέντευξή του ο πρόεδρος της ΝΔ και επανέλαβε ότι το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης θα δώσει ανάσα στην οικονομία και δεσμεύτηκε για τις εξής ενέργειες:

1. Άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13%.

2. Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε βάθος διετίας.

3. Μείωση του φόρου για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 20% σε βάθος δύο ετών.