Βίοι παράλληλοι: Τη χρονιά που το Game of Thrones βγήκε στις τηλεοπτικές οθόνες, η χώρα χόρευε στους ρυθμούς των Αγανακτισμένων – ο Γιώργος Παπανδρέου είχε ήδη επισκεφθεί το Καστελλόριζο. Η τεράστια επιτυχία της σειράς διαμόρφωσε καθοριστικά τη μορφή της τηλεόρασης. Αντίστοιχα, όσα συνέβησαν στις πλατείες διαμόρφωσαν καθοριστικά τη μορφή της ελληνικής πολιτικής σκηνής. Πέρασαν οκτώ χρόνια από τότε και τίποτα δεν θυμίζει την αρχή. Οι παλιοί «βασιλειάδες» έφυγαν, για να έρθουν νέοι. Πολιτικές οικογένειες ξεκληρίστηκαν. Η εξαπάτηση βγήκε από τις σκιές με μαεστρία και η ακροδεξιά απειλή καραδοκεί στο περιθώριο. Ο κύκλος των δράκων κλείνει φέτος, με τους πρωταγωνιστές να αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη πρόκληση στην ιστορία του Γουέστερος. Και στη μικρή μεσογειακή χώρα, οι πρωταγωνιστές ετοιμάζονται κι αυτοί για μια από τις μεγαλύτερες μάχες στην ιστορία της Μεταπολίτευσης. «Οταν παίζεις το παιχνίδι του θρόνου, ή κερδίζεις ή πεθαίνεις. Δεν υπάρχει μέση οδός».

Στη σειρά, η υπόθεση του θρόνου είναι γυναικεία υπόθεση. Αν το καλοσκεφτεί κανείς, όμως, πέραν της ξανθιάς κουπ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πολλά κοινά με την Ντενέρις Ταργκάριεν. Η «μητέρα των δράκων» ήρθε για να ανακτήσει τον θρόνο που κάποτε κατείχε ο πατέρας της, υποσχόμενη ότι η διακυβέρνησή της δεν θα ακολουθήσει την κακή παράδοση του οίκου της. Είναι νέα, κοσμοπολίτισα και έχει δράκους – που καμιά φορά συμπεριφέρονται πιο άγρια απ’ όσο θα ήθελε. Η Ντενέρις καυχιέται πως ένωσε όλες τις φυλές του Γουέστερος εναντίον της Σέρσεϊ Λάνιστερ, που σήμερα βρίσκεται να διοικεί τα Επτά Βασίλεια.

Αυτή η βασίλισσα, όμως, όπως ίσως ο Αλέξης Τσίπρας, είναι αποφασισμένη να μην αφήσει τίποτα και κανέναν να τη διώξει από την εξουσία. Ο δικός της οίκος, άλλωστε, δεν κατείχε ποτέ τον θρόνο – είναι η πρώτη που το κατάφερε. Ο τρόπος που κυβέρνησε δεν της άφησε πολλούς φίλους – γι’ αυτό και επιστρατεύει το «Βουνό», έναν πολεμιστή-ζόμπι, χωρίς δική του σκέψη, για να την προστατεύει από τους εχθρούς της. Τι είναι το «Βουνό» αν όχι μια «Προοδευτική Συμμαχία» φτιαγμένη από στελέχη όπως ο Θάνος Μωραΐτης, που ανασύρθηκαν για να εξυπηρετήσουν την εξουσία; Μαζί της, μέχρι πρότινος, ο δίδυμος αδερφός της, Τζέιμι – η ταύτισή τους απόλυτη και η σχέση τους, συγγραφική αδεία, έχρηζε παρεξηγήσεως. Ο Τζέιμι δεν έκανε τίποτα αν δεν το γνώριζε η Σέρσεϊ, όμως, από κάποιο σημείο και μετά, οι προσωπικές επιλογές του της δημιούργησαν προβλήματα. Αντιστρέφοντας το σενάριο, ο Νίκος Παππάς δεν αυτομόλησε στην πλευρά του εχθρού. Κατάφερε, όμως, να δημιουργήσει σοβαρά μπλεξίματα για τον Πρωθυπουργό του, τα οποία φέρουν το ονοματεπώνυμο Μανώλης Πετσίτης.

 

«Ο Βορράς θυμάται»

Και ενώ οι δύο κύριοι παίκτες μαζεύουν δυνάμεις για την τελική αντεπίθεση, στον Βορρά συγκροτείται ένα τρίτο μέτωπο, που στην ελληνική πραγματικότητα έχει πράσινη απόχρωση. Η οικογένεια Σταρκ λατρεύει τους παλιούς θεούς και τα τελευταία χρόνια είχε σημαντικές απώλειες. «Λαίδη του Γουίντερφελ» είναι πια η Σάνσα Σταρκ – ή αλλιώς, η Φώφη Γεννηματά. Μαζί της, ο Μπραν, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που «βλέπει» τι έγινε πριν και τι θα γίνει μετά, με στόχο τη διάσωση του Γουέστερος. «Ο Βορράς θυμάται», συνηθίζουν να λένε στη σειρά. Και η Σάνσα-Γεννηματά, γνωρίζει την κακή πλευρά της Σέρσεϊ όσο κι αυτή της Ντενέρις. Κυρίως, διακρίνει τη δίψα για εξουσία της πρώτης και της δεύτερης. Ανασυγκροτεί τις δυνάμεις της για να υπερασπιστεί το κάστρο και την περιοχή της από τις επιθέσεις – επιστρατεύοντας και συμμάχους, όπως ο Θίον Γκρέιτζοϊ, που παίρνει τη μορφή του Θόδωρου Μαργαρίτη και όλων εκείνων που, έστω και στο τέλος, επέλεξαν να μη συστρατευτούν στην «Προοδευτική Συμμαχία». Η συμβολή της επικεφαλής συχνά υποτιμάται, όμως ό,τι κι αν πέρασε κατάφερε να επιβιώσει. Οι Σταρκ δεν έχουν πραγματικές αξιώσεις για τη διακυβέρνηση των Επτά Βασιλείων, όμως οι συμμαχίες στον Βορρά είναι απαραίτητες, για εκείνους που έχουν στόχο τον Σιδερένιο Θρόνο. Η παράδοση των Σταρκ βασίζεται στην πολιτική σταθερότητα και η Σάνσα θέλει πρώτα να πειστεί για την αξιοπιστία των συνομιλητών της πριν πει «ναι» στις συνεργασίες.

Τι δεν έχει η ελληνική πραγματικότητα; Εναν Τζον Σνόου. Ο «μπάσταρδος γιος» που προφητεύτηκε ότι θα σώσει το βασίλειο, ο πραγματικός βασιλιάς που «δεν γνωρίζει τίποτα», είναι αποκύημα της φαντασίας ενός έξυπνου μυθιστοριογράφου, που αξιοποιεί την ανάγκη του αναγνωστικού κοινού για ηρωικούς σωτήρες. Μάθαμε στην πράξη, πως τέτοιοι δεν υπάρχουν. Υπάρχουν βέβαια πολλοί μικροί Τίριον, που δρουν στο παρασκήνιο. Στην Ελλάδα, όμως, το επίπεδό τους θυμίζει περισσότερο έναν Μικροδάχτυλο – κι αυτός πέθανε την προηγούμενη σεζόν.