Τη θλίψη του εξέφρασε ο πάπας Φραγκίσκος για τις φονικές επιθέσεις, που βύθισαν στο πένθος την Κυριακή του των Βαΐων (Πάσχα για τους καθολικούς) στη Σρι Λάνκα.

«Πληροφορήθηκα με θλίψη και οδύνη την είδηση για τις σοβαρές επιθέσεις που ακριβώς σήμερα, την ημέρα του Πάσχα, έφεραν πένθος και οδύνη σε πολλές εκκλησίες και σε άλλα σημεία συνάντησης στη Σρι Λάνκα», είπε. «Θέλω να εκφράσω την εγκάρδια εγγύτητά μου με τη χριστιανική κοινότητα, που επλήγη την ώρα της προσευχής και σε όλα τα θύματα αυτής της τόσο ωμής βίας», πρόσθεσε ο πάπας Φραγκίσκος.

Ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας απηύθυνε έκκληση για την εξεύρεση ειρηνικών λύσεων προκειμένου «τα όπλα να πάψουν να ματώνουν τη Λιβύη» και «να ενθαρρυνθεί η επιστροφή» των προσφύγων στη Συρία.

Στο πλαίσιο της παραδοσιακής πασχαλινής λειτουργίας την οποία ακολούθησε το αναστάσιμο μήνυμά του Urbi et Οrbi (Στην πόλη και στον κόσμο), ο ποντίφικας απηύθυνε έκκληση για «συμφιλίωση» στο Νότιο Σουδάν.

«Ας παύσουν τα όπλα να ματώνουν τη Λιβύη, όπου, και πάλι, ανυπεράσπιστοι άνθρωποι πεθαίνουν τις τελευταίες εβδομάδες και όπου πολλές οικογένειες αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους», είπε ο πάπας.

«Καλώ τα εμπλεκόμενα μέρη να επιλέξουν τον διάλογο αντί της καταπίεσης, αποφεύγοντας την πρόκληση νέων τραυμάτων σε μια δεκαετία συγκρούσεων και πολιτικής αστάθειας», είπε.

Ο πάπας εξέφρασε λύπη για τον συριακό λαός είναι –όπως είπε- «θύμα μιας σύγκρουσης που διαρκεί και που κινδυνεύει να μας βρει πολύ παραιτημένους ακόμη και αδιάφορους». «Είναι μάλλον η στιγμή να ανανεώσουμε τη δέσμευση για μια ειρηνική επίλυση που θα αποκρίνεται στους δίκαιους πόθους για ελευθερία, ειρήνη και δικαιοσύνη, που θα αντιμετωπίζει την ανθρωπιστική κρίση και θα ενθαρρύνει την επιστροφή στην ασφάλεια των εκτοπισμένων και εκείνων που κατέφυγαν σε γειτονικές χώρες, κυρίως στον Λίβανο και στην Ιορδανία», είπε.

Ο πάπας έστειλε μήνυμα στον πρόεδρο του Νότιου Σουδάν Σάλβα Κιρ και τον ηγέτη των ανταρτών Ρικ Μάκαρ ζητώντας τους να δεσμευθούν για τη «συμφιλίωση του Έθνους».

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ