Η Ουκρανία ετοιμάζεται να κάνει σήμερα, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, άλμα στο άγνωστο, καθώς οι ψηφοφόροι αναμένεται να αναδείξουν πρόεδρο της  χώρας τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, 41 ετών, ηθοποιό, που η μόνη μέχρι πρότινος σχέση του με την πολιτική ήταν πως υποδυόταν τον αρχηγό του κράτους σε ένα δημοφιλές τηλεοπτικό σίριαλ.

Μόλις το 9% των Ουκρανών εμπιστεύεται την κυβέρνησή του, ποσοστό που είναι το χαμηλότερο στον πλανήτη, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Gallup που δημοσιοποιήθηκε το Μάρτιο.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που εξήγγειλε στο μοναδικό ντιμπέιτ με τον αντίπαλό του Πέτρο Ποροσένκο, την περασμένη εβδομάδα, ότι θα «τσακίσει το σύστημα», επικράτησε στον πρώτο γύρο, χωρίς όμως να συγκεντρώσει το 50% και μία ψήφο που ήταν αναγκαίο για να αναδειχθεί απευθείας πρόεδρος.

Οι δημοσκοπήσεις θέλουν πάντως σχεδόν στο σύνολό τους τον Ζελένσκι να κερδίζει με τεράστια διαφορά σήμερα. Για τους αναλυτές, το γεγονός ότι ο ηθοποιός και εμπορικά επιτυχημένος επιχειρηματίας του θεάματος πιστώνεται πάνω από το 70% της πρόθεσης ψήφου στις δημοσκοπήσεις για το δεύτερο γύρο οφείλεται κυρίως στο ότι προσελκύει την ψήφο διαμαρτυρίας εναντίον του πολιτικού κατεστημένου, έπειτα από χρόνια πολέμου και σκανδάλων διαφθοράς.

«Είμαι ένας απλός άνθρωπος — ένας απλός άνθρωπος που ήρθε να τσακίσει το σύστημα» επέμεινε ο Ζελένσκι στο ντιμπέιτ με τον Ποροσένκο στο Ολυμπιακό Στάδιο του Κιέβου. Ο Ποροσένκο από την πλευρά του τον κατηγόρησε ότι κάνει τη χώρα «περίγελο».

Ο Ζελένσκι, παρότι υπόσχεται να τσακίσει το status quo και να πατάξει τη διαφθορά, κατηγορείται από το στρατόπεδο του Ποροσένκο ότι είναι μαριονέτα του ουκρανού ολιγάρχη Ιγκόρ Κολομόισκι, ορκισμένου εχθρού του απερχόμενου προέδρου.

Ο απερχόμενος πρόεδρος κυβέρνησε τη χώρα των περίπου 42 εκατομμυρίων πολιτών την πιο δύσκολη περίοδο της μετασοβιετικής ιστορίας της, με το στρατό να έχει παγιδευτεί στην κινούμενη άμμο του πολέμου με τους φιλορώσους αυτονομιστές στο Ντονμπάς τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ο Ποροσένκο κατηγορεί για την αιματοχυσία τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ βάσισε όλη την εκστρατεία του στο μήνυμα πως είναι ο μόνος που μπορεί να του «αντισταθεί». Η κυβέρνηση της Ρωσίας διαψεύδει πάντα πως εμπλέκεται άμεσα στη σύρραξη.

Κατά τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ, ο πόλεμος στην ανατολική Ουκρανία έχει στοιχίσει τουλάχιστον 13.000 ανθρώπινες ζωές. Η σύγκρουση ξέσπασε αφότου ο προκάτοχος του Ποροσένκο, που θεωρούνταν προσκείμενος στο Κρεμλίνο, ανατράπηκε και η διάδοχη κυβέρνηση στράφηκε στη Δύση.

Η επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου, η διαφθορά και ο πόλεμος έστρεψαν μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων εναντίον του 53χρονου μεγιστάνα Ποροσένκο.

Στην ύστατη προσπάθειά του να αποτρέψει τη διαφαινόμενη έκβαση της αναμέτρησης, ο Ποροσένκο τόνισε μέσω Facebook χθες, Σάββατο, ότι «μια προεδρία πέντε ετών δεν είναι τηλεοπτικό σίριαλ που μπορεί να τερματιστεί αν δεν είναι πια αστείο» και πρόσθεσε πως «ούτε μια ταινία τρόμου τελειώνει εύκολα», καλώντας τους εκλογείς «να σκεφτούν την Ουκρανία».

Και οι δύο υποψήφιοι εξαγγέλλουν ότι θα διατηρήσουν την Ουκρανία στην πορεία της προς τη Δύση, που χαράχτηκε μετά την λεγόμενη εξέγερση του Μαϊντάν, το 2014. Οι επενδυτές περιμένουν εγγυήσεις ότι όποιος κερδίσει θα εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, ώστε να συνεχιστεί η οικονομική στήριξη από τη Δύση και να προσελκυστούν επενδύσεις.

Προχθές, Παρασκευή, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο τηλεφώνησε στους δύο υποψηφίους για να «υπογραμμίσει την υποστήριξή του στην εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» και «επανέλαβε τη δέσμευση [των ΗΠΑ] να συνεργαστεί με όποιον κι αν εκλέξει ο ουκρανικός λαός» στην προεδρία.

Εξάλλου, την περασμένη εβδομάδα, οι υποψήφιοι συναντήθηκαν στο Παρίσι με το γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, με τον οποίο συζήτησαν κυρίως για τη σύρραξη στην ανατολική Ουκρανία.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 08:00 [τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας] και θα κλείσουν στις 20:00. Δημοσκοπήσεις εξόδου θα μεταδοθούν λίγη ώρα αφότου ολοκληρωθεί η ψηφοφορία, ενώ τα πρώτα αποτελέσματα θα αρχίσουν να ανακοινώνονται το βράδυ της Κυριακής.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)