Τον γύρo του πλανήτη κάνουν εικόνες από την καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας στην Παναγία των Παρισίων.

Ο ναός-σύμβολο της γαλλικής πρωτεύουσας που συγκεντρώνει πλήθος τουριστών και πιστών από όλο τον κόσμο εδώ και αιώνες, τη Δευτέρα καιγόταν για οχτώ και πλέον ώρες σκορπώντας θλίψη σε όλο τον πλανήτη.

Από τις πρώτες στιγμές που ξέσπασε η φωτιά στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Παρισίων, πολλοί ήταν οι διάσημοι που εξέφρασαν μέσα από τα προσωπικά τους social media τη θλίψη τους για το δυσάρεστο γεγονός.

Μεταξύ αυτών και η πρώην πρώτη κυρίας της Γαλλίας, Κάρλα Μπρούνι η οποία δημοσίευσε στο Instagram φωτογραφία του φλεγόμενου ναού, δείχνοντας έτσι στους διαδικτυακούς της φίλους το πόσο λυπάται για την καταστροφή.

Στη λεζάντα που συνόδευε τη φωτογραφία με την παραδομένη στις φλόγες Παναγία των Παρισίων, η Κάρλα Μπρούνι έγραψε μόνο τη λέξη «Θλίψη».

 

View this post on Instagram

 

Tristesse ? #nowords

A post shared by Carla Bruni (@carlabruniofficial) on

Η ανεκτίμητη Παναγία των Παρισίων

Η Παναγία των Παρισίων, γνωστή και ως Νοτρ Νταμ ντε Παρί ή απλούστερα Νοτρ Νταμ, είναι ο μητροπολιτικός Ρωμαιοκαθολικός ναός της πόλης του Παρισιού και αποτελεί ένα από τα πλέον θαυμαστά αρχιτεκτονικά μνημεία του λεγόμενου οξυκόρυφου ή γοτθικού ρυθμού. Βρίσκεται στη νησίδα Σιτε ιλ ντε λα Σιτέ του ποταμού Σηκουάνα, στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας.

Η κατασκευή του άρχισε το 1163 και τον θεμέλιο λίθο έθεσε ο Πάπας Αλέξανδρος Γ΄ και ο Βασιλεύς Λουδοβίκος Ζ΄ της Γαλλίας. Ο ναός ολοκληρώθηκε το 1272 ωστόσο χρειάστηκε να ανακατασκευαστεί πολλές φορές.

Σύμφωνα με ειδικούς, η αξία της Παναγίας των Παρισίων είναι «ανεκτίμητη». Αναπαριστά την ταυτότητα των ίδιων των Γάλλων. Είναι ο Καθεδρικός των Βασιλέων της Γαλλίας, και μετά την Επανάσταση πέρασε στον ίδιον τον λαό. Είναι επίσης μία φανταστική κι αστείρευτη πηγή εσόδων, καθώς αποτελεί το μεγάλο πρότυπο του γαλλικού γοτθικού ρυθμού». Η Παναγία των Παρισίων, μαζί με τους Καθεδρικούς της Σαρτρ και της Λιόν συνιστούν το μεγάλο τρίγωνο της ευρωπαϊκής γοτθικής αρχιτεκτονικής.

Ο υπέροχος γοτθικός ναός προσελκύει το χρόνο περισσότερο από 14 εκατομμύρια τουρίστες, ενώ μέσα στο ναό μπορεί να βρει κανείς 37 αναπαραστάσεις της Παναγίας.