«Το ζήτημα είναι πότε θα συμβεί αυτό και όχι αν θα γίνει»: η βεβαιότητα του Τέντρος Αντανομ Γκεμπρεγέσους, γενικού διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το ξέσπασμα μιας νέας πανδημίας γρίπης, ξυπνά τις δυσάρεστες μνήμες του 2009. Τη χρονιά που ο ιός Α (Η1Ν1) εξαπλώθηκε ραγδαία σε τουλάχιστον 74 χώρες του κόσμου, κοστίζοντας τη ζωή σε  575.000 ανθρώπους, εκ των οποίων το 80% κάτω από 65 ετών.

Οι επιστήμονες μόλις τον περασμένο μήνα χαρακτήρισαν το εφιαλτικό αυτό ενδεχόμενο «αναπόφευκτο», επιμένοντας ότι ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για την πιθανή καταστροφή που θα προκαλέσει η νέα πανδημία. Αναπόφευκτο είναι όμως και το ερώτημα που ακολουθεί: «Είναι έτοιμο το ΕΣΥ να αντιμετωπίσει μία νέα πανδημία;».

Η εμπειρία της φετινής χρονιάς προκαλεί ανησυχία: το εποχικό κύμα γρίπης που βρίσκεται στο στάδιο της εκπνοής του – καθώς η επιδημιολογική επιτήρηση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) για την εξέλιξη και τις επιπτώσεις του ιού λήγει τον Μάιο – χαρακτηρίστηκε παγκοσμίως από τους επιστήμονες ήπιο. Ομως, η χώρα μας σύμφωνα με την τελευταία έκθεση μετρά συνολικά 135 θύματα.

– Τι λέει η πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά για το δημόσιο σύστημα Υγείας;

– Τι δείχνουν τα στοιχεία από τα περιστατικά γρίπης που εκδηλώθηκαν τον φετινό χειμώνα;

– Πώς έχει η κατάσταση στα νοσοκομεία από την άποψη του προσωπικού;

– Ποιες οι αδυναμίες του ΕΣΥ και τι προκαλεί ανησυχία;

– Ποιος ο ρόλος της οικονομικής ύφεσης;

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση των «Νέων Σαββατοκύριακο»

Γυμνό το ΕΣΥ μπροστά σε πανδημία γρίπης