«Το ζήτημα είναι πότε θα συμβεί αυτό και όχι αν θα γίνει»: η βεβαιότητα του Τέντρος Αντανομ Γκεμπρεγέσους, γενικού διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το ξέσπασμα μιας νέας πανδημίας γρίπης, ξυπνά τις δυσάρεστες μνήμες του 2009. Τη χρονιά που ο ιός Α (Η1Ν1) εξαπλώθηκε ραγδαία σε τουλάχιστον 74 χώρες του κόσμου, κοστίζοντας τη ζωή σε  575.000 ανθρώπους, εκ των οποίων το 80% κάτω από 65 ετών.

Οι επιστήμονες μόλις τον περασμένο μήνα χαρακτήρισαν το εφιαλτικό αυτό ενδεχόμενο «αναπόφευκτο», επιμένοντας ότι ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για την πιθανή καταστροφή που θα προκαλέσει η νέα πανδημία. Αναπόφευκτο είναι όμως και το ερώτημα που ακολουθεί: «Είναι έτοιμο το ΕΣΥ να αντιμετωπίσει μία νέα πανδημία;».

Η εμπειρία της φετινής χρονιάς προκαλεί ανησυχία: το εποχικό κύμα γρίπης που βρίσκεται στο στάδιο της εκπνοής του - καθώς η επιδημιολογική επιτήρηση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) για την εξέλιξη και τις επιπτώσεις του ιού λήγει τον Μάιο - χαρακτηρίστηκε παγκοσμίως από τους επιστήμονες ήπιο. Ομως, η χώρα μας σύμφωνα με την τελευταία έκθεση μετρά συνολικά 135 θύματα.

- Τι λέει η πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά για το δημόσιο σύστημα Υγείας;

- Τι δείχνουν τα στοιχεία από τα περιστατικά γρίπης που εκδηλώθηκαν τον φετινό χειμώνα;

- Πώς έχει η κατάσταση στα νοσοκομεία από την άποψη του προσωπικού;

- Ποιες οι αδυναμίες του ΕΣΥ και τι προκαλεί ανησυχία;

- Ποιος ο ρόλος της οικονομικής ύφεσης;

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση των «Νέων Σαββατοκύριακο»

Γυμνό το ΕΣΥ μπροστά σε πανδημία γρίπης

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από