Έναν… εξορκισμό επειγόντως για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά την τεράστια γκάφα με την Μυρσίνη Λοϊζου και τη σύνταξη της μητέρας της που την οδήγησε σε απόσυρση της υποψηφιότητας, ήρθε και ο Κουρουμπλής. Με ενδιάμεσο σταθμό τον Πέτρο Κόκκαλη για τον οποίο ο πρωθυπουργός επικρίθηκε έντονα.

Η συνάντηση του υποψήφιου ευρωβουλευτή και πρώην υπουργού, κ. Κουρουμπλή με τον μητροπολίτη Αμβρόσιο, γνωστό για τις ακροδεξιές απόψεις του προκάλεσε σάλο στην κυβέρνηση και ειδικά στην Κουμουνδούρου η οποία «κατσάδιασε» τον κ. Κουρουμπλή και φρόντισε να διαρρεύσει και την οργή της.

Οι πληροφορίες λένε ότι από το Μέγαρο Μαξίμου υπήρξε έντονη ενόχληση για τη συνάντηση αυτή και τις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν. Μια ενόχληση που μεταφέρθηκε στον Π. Σκουρλέτη ο οποίος και τηλεφώνησε στον υποψήφιο ευρωβουλευτή για να του κάνει παρατηρήσεις.

«Στο πλαίσιο της περιοδείας μου στην Αχαΐα, επισκέφθηκα το Αγάπης Μέλαθρον «O Άγιος Χαράλαμπος», το ίδρυμα αγάπης και προστασίας ηλικιωμένων στο Αίγιο, όπου με υποδέχθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ.Αμβρόσιος», έγραψε ο αρχικά κ.Κουρουμπλής και συνόδευσε την ανάρτηση με φωτογραφίες από τη συνάντηση.

Λίγες ώρες αργότερα οι σχετικές φωτογραφίες αφαιρέθηκαν καθώς μεσολάβησε το οργισμένο τηλεφώνημα του Πάνου Σκουρλέτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες ακολούθησε ο εξής διάλογος:

Σκουρλέτης: Τι πήγες κι έκανες;

Κουρουμπλής: Έτυχε, δεν το είχα προγραμματίσει.

Σκουρλέτης: Ωραία, δεν το είχες προγραμματίσει. Μετά γιατί ανέβασες τις φωτογραφίες και τα έγραψες όλα αυτά;

Κουρουμπλής: Η δημοκρατία πρέπει να είναι ανεκτική.

Σκουρλέτης: Τι σχέση έχει αυτό που μου λες με τις θέσεις που έχει εκφράσει κατά καιρούς ο Αμβρόσιος;

Με νέα απάντησή του, ο κ. Κουρουμπλής προσπάθησε να δικαιολογηθεί για τη συνάντηση αυτή.

Όπως έγραψε:

«Στο πλαίσιο της περιοδείας που κάνω σε πόλεις όλης της Ελλάδας, επισκεπτόμενος κάθε φορά και ιδρύματα πρόνοιας, πήγα στο Ίδρυμα Κλειστής Περίθαλψης Ηλικιωμένων στο Αίγιο -στη δημιουργία του οποίου είχα συντελέσει ως Γενικός Γραμματέας Πρόνοιας του Υπουργείου Υγείας. Με λύπη μου διαπιστώνω ότι ορισμένοι προσπάθησαν να συσχετίσουν την εθιμοτυπική επίσκεψή μου αυτή με τον Μητροπολίτη Αμβρόσιο» αναφέρει ο κ. Κουρουμπλής.

Και συνεχίζει:  «Επειδή δεν συνηθίζω να κρύβομαι πίσω από τις λέξεις, θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Στη δημόσια πορεία μου μέχρι σήμερα έχω αγωνιστεί ενάντια σε κάθε είδους ρατσισμό και μίσος. Όμως στη Δημοκρατία δεν χωρούν αποκλεισμοί. Γι’ αυτό δέχτηκα να συναντήσω τον Μητροπολίτη, παρότι έχω διαφωνήσει μαζί του για τις μισαλλόδοξες απόψεις που έχει κατά καιρούς εκφράσει».

Κάπως έτσι προσπάθησε να κλείσει το θέμα ο πρώην υπουργός στη λογική που κάποτε και ο Ν. Βούτσης είχε πει ότι «καμιά ψήφος δε βρομάει».

Στις εξηγήσεις που έδωσε στον Σκουρλέτη ο υποψήφιος φέρεται να του είπε ότι ήταν μια τυχαία συνάντηση, όμως δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει το γεγονός ότι με… χαρά ανάρτησε και τις σχετικές φωτογραφίες, λες και δεν ήξερε τι ακριβώς πρεσβεύει ο μητροπολίτης Καλαβρύτων.

Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι «διορθωτικές» παρεμβάσεις του κ. Κουρουμπλή έγιναν υπό την απειλή της απόσυρσης της υποψηφιότητάς του διότι εμφανιζόταν ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ να συμπαρατάσσεται με έναν ακραίο ιερωμένο ο οποίος έχει υβρίσει τον πρωθυπουργό, έχει κάνει σεξιστικές και ρατσιστικές αναφορές ουκ ολίγες φορές κι έχει εξυμνήσει τη Χρυσή Αυγή.

Κάποιοι καταλόγισαν στον Π. Κουρουμπλή μια προσπάθεια να «αλιεύσει» ψήφος και από τα… πιο δεξιά του ΣΥΡΙΖΑ, στις ομάδες εκείνες του πληθυσμού που «γοητεύονται» με τον μητροπολίτη Αμβρόσιο.

Η ζημιά, πάντως, είχε γίνει καθώς στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ πνέουν μένεα κατά του συγκεκριμένου μητροπολίτη.

Περισσότερο επικράτησε η λογική στην κυβέρνηση να μην αποσύρουν την υποψηφιότητα Κουρουμπλή γιατί θα προκαλούταν αναταραχή, μετά και το φιάσκο με Λοϊζου, παρά να τον διασώσουν επειδή ήταν κάποτε πρώτος τη τάξει υπουργός.

Σε μια χρονική στιγμή που στον ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να αντεπιτεθούν επικοινωνιακά με τη Novartis και να κατηγορήσουν τη ΝΔ για ακροδεξιά αντζέντα ήρθε ο Π. Κουρουμπλής να γκρεμίσει κι αυτήν την τακτική.

Με Λαγό και Παναγιώταρο

Ποιος είναι ο Αμβρόσιος

Ο μητροπολίτης Αμβρόσιος (κατά κόσμον Αθανάσιος Λενής, υπήρξε εξ απονομής ταγματάρχης της χωροφυλακής επί Χούντας. Το 1968 μάλιστα είχε γίνει ιεροκήρυκας της χωροφυλακής.

Οι δηλώσεις του κατά καιρούς έχουν προκαλέσει σάλο.

Ο μητροπολίτης Αμβρόσιος είναι ένθερμος υποστηρικτής της Χρυσής Αυγής και την έχει χαρακτηρίσει «γλυκιά ελπίδα» για την Ελλάδα.

ενώ έχει δηλώσει τη στήριξη του στη χούντα. Τον Μάιο του 2012, μετά την άρνηση του Μίμη Ανδρουλάκη να λάβει μέρος στην ορκωμοσία της Βουλής, επειδή συμμετείχαν για πρώτη φορά βουλευτές της Χρυσής Αυγής, υποστήριξε ένθερμα το κόμμα της Χρυσής Αυγής.Τον Οκτώβριο του 2012, μετά την πρόσκληση της Χρυσής Αυγής να εγκαινιάσει τα γραφεία της στο Αίγιο, δήλωσε πως αν ωριμάσει η Χρυσή Αυγή μπορεί να καταστήσει μια γλυκιά ελπίδα για τον απελπισμένο πολίτη. Μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα το 2013, δήλωσε εκ νέου τη στήριξη του στη Χρυσή Αυγή, κάνοντας λόγο για μεγάλη δικαίωση.

Εχει καταφερθεί κατά των προσφύγων και μεταναστών τους οποίους χαρακτήρισε «κατακτητές» και «δήθεν μετανάστες που επιτίθενται, κλέβουν, τραυματίζουν ή και φονεύουν αθώους Έλληνες πολίτες».

Επίσης, έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι αποδέχεται τον όρο «φασισταριό» ύστερα από αντιπαράθεση με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλο Πολάκη και αποκάλεσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αντίχριστο και άθεο.

Στις 4 Δεκεμβρίου 2015 ο μητροπολίτης Αμβρόσιος δημοσίευσε σε προσωπικό ιστολόγιο ένα άρθρο με τίτλο «Αποβράσματα της κοινωνίας σήκωσαν κεφάλι!- Ας μιλήσουμε έξω απ τα δόντια: Φτύστε τους!». Στο συγκεκριμένο άρθρο, αναφερόταν με υβριστικούς χαρακτηρισμούς έναντι των ομοφυλοφίλων και προέτρεπε την ευρύτερη κοινωνία να τους αποδοκιμάσουν.  Παράλληλα το 2017 είχε καλέσει σε εξέγερση με καμπάνες ενάντια στο νομοσχέδιο για τη ταυτότητα του φύλου.

Στις 16 Ιανουαρίου του 2016, εννέα ακτιβιστές ΛΟΑΤ κατέθεσαν μήνυση εναντίον του για δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους με βάση το άρθρο 1 του νόμου 4285/2014 για την καταπολέμηση του ρατσισμού (αντιρατσιστικός νόμος), αλλά και για κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος.[39] Στις 15 Μαρτίου 2018 αθωώθηκε από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αιγίου.[40] Κατά τη διάρκεια της δίκης δήλωσε ότι εάν του δυνόταν η ευκαιρία θα πυροβολούσε ομοφυλόφιλους αν είχε τουφέκι ή του το επέτρεπε ο νόμος.[41] Η απόφαση του δικαστηρίου προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις. Μετά την αθώωση του επανήλθε αμέσως με νέα επιστολή στη κυβέρνηση που χαρακτήριζε τον υπουργό Σταύρο Κοντονή «προστάτη των Gays»,[42] ενώ αποκάλεσε τη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «κόκκινη χούντα».[43] Επέμεινε επίσης και στα σχόλια «φτύστε τους» αναφερόμενους σε ομοφυλόφιλους πολίτες.[44]

Την ενοχή του αποφάσισε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αιγίου, και τον καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης εφτά μηνών με τριετή αναστολή για κατάχρηση του εκκλησιαστικού αξιώματος και ρητορικής μίσους.

Για την Αριστερά

Ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά έχει γράψει:

«Οι παράγοντες του πολιτικού σχήματος «Πρώτη φορά Αριστερά» είναι οι υπεύθυνοι και πρωτεργάτες αυτού του συντελεσθέντος εγκλήματος! Καταστρέφουν την Ελλάδα μας, πολεμούν την Ορθοδοξία μας! Και όλα αυτά απολαμβάνοντας τιμές και διακρίσεις από τους εκκλησιαστικούς ηγήτορες… Έτσι φθάσαμε στην προδοσία της Ορθοδοξίας χωρίς κάποια δυναμική αντίδραση εκ μέρους τής Ιεραρχίας τής Εκκλησίας τής Ελλάδος… Δυστυχώς, ταυτισθήκαμε με τους προδότες τής Ορθοδοξίας μας, συγχρόνως δε και με τους καταστροφείς τής Ελλάδος!».

Και ολοκληρώνοντας προβαίνει στην εξής διαπίστωση:

«Οι άθεοι απλώς κάνουν το καθήκον τους. Πολέμιοι του Θεού ήταν, είναι και θα είναι. Εχθροί τής Πίστεως και της Εκκλησίας μας ήταν, είναι και θα παραμείνουν! Επιστεγάζοντας τα θλιβερά αυτά λόγια δεν προτίθεμαι να προφητεύσω. Απλώς, θέλω να τονίσω ότι, εάν εμείς οι Αρχιερείς δεν αλλάξουμε νοοτροπία και στάση ζωής, τότε η Ορθοδοξία μας θα εξαφανισθεί…

Γι’ αυτό ακριβώς και η Ελλάδα μας πολύ σύντομα θα παύσει να είναι η κοιτίδα τόσο του Χριστιανισμού όσο και του Ελληνισμού…

Προσεύχομαι ικετευτικά και ελπίζω πως δεν θα επαναληφθεί και σήμερα ό,τι συνέβη με τις επτά Εκκλησίες της Μικράς Ασίας, προς τις οποίες απευθύνεται μεν ο Ευαγγελιστής Ιωάννης, αλλά οι οποίες τελικά εξαφανίσθηκαν από προσώπου γης…».