Ένας ιδιοκτήτης μιας μικρής επιχείρησης σε ένα νησί στις Φιλιππίνες, κατάφερε να γίνει τοπικός ήρωας, δίνοντας λύση στο φαινόμενο των «influencers», που ζητούσαν δωρεάν διαμονή, φαγητό και διακοπές.

Έκανε την… επανάστασή του στο Siargao, ένα νησάκι που μοιάζει με δάκρυ και αποτελεί ιδανικό προορισμό για τους σέρφερς. Τα τελευταία χρόνια το νησάκι έχει τραβήξει πολλούς ταξιδιώτες που πιστεύουν ότι οι διακοπές τους θα πρέπει να είναι ελεύθερες όσο κάνουν stories στο Instagram, σύμφωνα με αρκετούς ιδιοκτήτες τοπικών επιχειρήσεων.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Gianluca Casaccia, 40 ετών, διευθυντής και συνιδιοκτήτης του White Banana Beach Club, αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να αναλάβει δράση, αφού άνοιξε τα εισερχόμενά του και βρήκε ακόμα ένα μήνυμα που περιέχει τη φράση: «Είμαι ένας influencer».

Από τον Μάιο, όταν ο Casaccia, που είναι ιταλικής καταγωγής, μαζί με τη σύζυγό του, η οποία κατάγεται από τη Μανίλα, άνοιξαν αυτό το μπαρ σ’ αυτό το ειδυλλιακό σημείο των Φιλιππίνων, έλαβαν πάνω από 100 τέτοια αιτήματα.

Εκτός από το μπαράκι, διατηρούν και ένα πανέμορφο εστιατόριο, καθώς και δύο ξενώνες πολυτελείας. Το μονόκλινο εκεί κοστίζει 23 δολάρια η διανυκτέρευση, οπότε μπορεί να καταλάβει κανείς και τη σημασία της «επανάστασης» του ιδιοκτήτη.

«Θα βρίσκομαι εκεί από τις 25 του μηνός έως τις 27. Θα χρειαστούμε τρία κρεβάτια, γεύματα και φιλοξενία». Σε αντάλλαγμα ο influencer προσέφερε… περιεχόμενο -δηλαδή, φωτογραφίες και stories ως διαφήμιση- αντί για χρήματα.

https://www.instagram.com/p/BqjWT12lXTj/?utm_source=ig_embed

«Θεωρούμε ότι όλο αυτό είναι ανέντιμο», εξήγησε μιλώντας στο New York Times και συμπλήρωσε ότι πολύ συχνά η όλη αναστάτωση προκαλείτο από άτομα που στο Instagram δεν είχαν ούτε 2000 followers. «Πώς είναι δυνατόν να μπορείς εσύ να βοηθήσεις εμένα, αν είσαι ο απολύτως κανένας; Ο πλέον άγνωστος;», αναρωτιέται ο απηυδισμένος επιχειρηματίας.

Ακριβώς αυτός ήταν και ο λόγος που στις 26 Μαρτίου πόσταρε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook το εξής μήνυμα:

«Λαμβάνουμε πολλά μηνύματα από infliuencers του Instagram για την ακρίβεια, οι οποίοι επιζητούν συνεργασία μαζί μας. Θα επιθυμούσαμε ευγενικά να σας ενημερώσουμε ότι το White Banana δεν ενδιαφέρεται για τέτοιες «συνεργασίες» με αυτο-αποκαλούμενους «influencers». Και θα θέλαμε να σας προτείνουμε να δοκιμάσετε έναν άλλον τρόπο για να φάτε, να πιείτε και να κοιμηθείτε δωρεάν. Ή δοκιμάστε να δουλέψετε για αλλαγή».

Όπως εξηγεί, στόχος του δεν ήταν να γίνει viral. «Το έκανα μόνο και μόνο για να σταματήσω αυτούς τους ανθρώπους».