Έκκληση προς τις ευρωπαϊκές χώρες για ασφαλές λιμάνι απηύθυνε σήμερα πλοίο που μεταφέρει δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες και βρίσκεται παγιδευμένο εδώ και οκτώ ημέρες στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Μάλτα και την Ιταλία, προειδοποιώντας ότι η κατάσταση της υγείας των επιβαινόντων επιδεινώνεται.

Η Ρώμη και η Βαλέτα αρνήθηκαν στο ναυλωμένο από την γερμανική οργάνωση Sea-Eye πλοίο Alan Kurdi είσοδο στα χωρικά τους ύδατα. Το πλοίο μεταφέρει 64 ανθρώπους που διέσωσε ανοικτά των λιβυκών ακτών στις 3 Απριλίου.

Δύο από τις γυναίκες που επέβαιναν στο πλοίο αποβιβάσθηκαν αυτήν την εβδομάδα σε σκάφη της ακτοφυλακής της Μάλτας για λόγους υγείας. Μία από αυτές, μία 23χρονη Νιγηριανή έγκυος, απομακρύνθηκε χθες το βράδυ έπειτα από κρίση επιληψίας.

«Το Alan Kurdi χρειάζεται επειγόντως ταχεία, πολιτική και ανθρωπιστική λύση για 62 πρόσφυγες και 17 μέλη πληρώματος, οι οικογένειες των οποίων ανησυχούν επίσης», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Sea-Eye.

Η Ιταλία έχει κλείσει τα λιμάνια της σε πλοία που μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες από τον περασμένο Ιούνιο, όταν την εξουσία στην Ρώμη ανέλαβε ο συνασπισμός ακροδεξιών/λαϊκιστών.

Την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής της Λέγκα και αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι κάλεσε το Βερολίνο να αναλάβει την ευθύνη του πλοίου.

Εκπρόσωπος της οργάνωσης Sea-Eye δήλωσε σήμερα ότι η Γερμανία ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μεσολαβήσει μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξεύρεση λύσης, χωρίς αποτέλεσμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ