Νέος γύρος διεκδίκησης αναδρομικών, που έρχονται να προστεθούν στις ήδη εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις με άγνωστο δημοσιονομικό κόστος, ανοίγει μετά το πρόσφατο μπαράζ πρωτόδικων δικαστικών αποφάσεων που δικαιώνουν γιατρούς του ΕΣΥ.

Η βάση για τον δικαστικό αγώνα τέθηκε με τις αποφάσεις που εκδόθηκαν από τα Πρωτοδικεία Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης, με τις οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές διατάξεις του νέου μισθολογίου του 2017 και δικαίωσαν τους γιατρούς του ΕΣΥ επιδικάζοντας διαφορές αποδοχών για τη διετία 2017-2018 που ξεκινούν από 19.000 ευρώ ώς 24.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με παλαιότερες δικαστικές αποφάσεις είχαν κριθεί αντισυνταγματικές οι περικοπές των αποδοχών των γιατρών του ΕΣΥ που έγιναν με τον μνημονιακό νόμο 4093/2012, κάτι που οδήγησε την κυβέρνηση να καταβάλλει ένα μέρος των περικοπών που επιδίκαζαν τα δικαστήρια για τη διετία 2015 – 2016.

Στη συνέχεια ακολούθησε ο νόμος 4472/2017 για τα ειδικά μισθολόγια, ο οποίος όμως προέβλεπε τελικά μικρότερες καθαρές αποδοχές για τους γιατρούς του ΕΣΥ.

-Γιατί αναμένεται να ξεκινήσει νέος κύκλος προσφυγών στη Δικαιοσύνη;

-Που θα κριθούν οι αποφάσεις για τους γιατρούς του ΕΣΥ

-Ποιους θα αφορά η επιστροφή των αναδρομικών στους εργαζόμενους, σύμφωνα με τις δικαστικές αποφάσεις;

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση των ΝΕΩΝ της Τετάρτης

Μαζικές αγωγές από τα ειδικά μισθολόγια