Το ήθελαν και οι δύο, φάνηκε στο παρκέ, όμως νικητές ήταν οι φιλοξενούμενοι σε ένα ματς που κρίθηκε στην παράταση και έφτασε τους 194 πόντους. Η ΑΕΚ πέρασε δια πυρός και σιδήρου από το Λαύριο, επικρατώντας της τοπικής ομάδας με σκορ 100-94, μένοντας μόνη στην δεύτερη θέση του πρωταθλήματος.

Η Ένωση είχε ως κομβικό παίκτη τον Ντελρόι Τζέιμς, με τον Σαντ Ρος να πετυχαίνει το τρίποντο-μαχαιριά που έριξε στο… καναβάτσο τους γηπεδούχους.

Η εξέλιξη του ματς

Το… ξενέρωμα της ΑΕΚ από το μπάζερ μπίτερ του Ράις στο ΟΑΚΑ, που σήμανε και τον αποκλεισμό της από το Final 4 του Basketball Champions League ήταν φανερό στα πρώτα λεπτά του παιχνιδιού στο Λαύριο. Ο Ουίθι με τον Ντίξον σκόραραν για το 19-14 των γηπεδούχων, ενώ ο Τζέιμς έριξε τη διαφορά στον πόντο. Η ΑΕΚ ήταν κακή στην άμυνά της, δέχθηκε 28 πόντους σε ένα δεκάλεπτο και αυτό είχε ως αποτέλεσμα το 28-20 της πρώτης περιόδου.

Το τεχνικό τιμ του Μπάνκι το αντιλήφθηκε αυτό και παρά το 33-24 του Μαστρογιαννόπουλου, αρχικά με τον Τζέιμς και στη συνέχεια με τον Λαρεντζάκη, πλησίασε στους 4 (33-29).

Ο Μωραΐτης πρόσφερε λύσεις με την είσοδό του στο παρκέ, βοήθησε στην οργάνωση και την άμυνα και σουλούπωσε την περιφέρεια των φιλοξενούμενων. Ο Γιαννόπουλος μείωσε σε 35-33, με τον Μωραΐτης να προσφέρει στην ομάδα του προβάδισμα με τρίποντο (37-38) με 3:56 για το ημίχρονο.

Ο αρχηγός της ΑΕΚ, Ντράγκαν Σάκοτα, πήρε από το χέρι την ομάδα του για το 37-45, με το συγκρότημα του Μπάνκι να μπαίνει στα αποδυτήρια με το +7 (42-49).

Το Λαύριο και πιο συγκεκριμένα ο Λαμπ, δεν είχε όρεξη να πέσει χωρίς να παλέψει. Με έξι προσωπικούς πόντους και βοήθεια από τον Μπιούφορντ, ισοφάρισε σε 52-52, την ώρα που ο Μιλόσεβιτς προσπάθησε να δώσει επιπλέον βοήθεια.

Η ΑΕΚ και παλι ανάσανε από το περιφερειακό της σουτ, ο Σάκοτα ευστόχησε σε ένα ακόμα τρίποντο και ο Χάντερ από κοντά έγραψε το 54-62.

Ο Μπιούφορντ σκόραρε και πάλι για τρεις για το 59-64, δίνοντας την σκυτάλη στο σκορ στον Νίξον που πέτυχε 4 σερί πόντους για το 63-66. Αργότερα πραγματοποίησε το 67-70, με τον Ερμείδη να φέρνει στο τέλος της περιόδου το παιχνίδι στον πόντο και πάλι (69-70).

Παρά το 69-77 του Τζέιμς και το 71-80 του Σάκοτα, το Λαύριο δεν άφηνε το παιχνίδι στη μοίρα του. Αρχικά ο Κακλαμανάκης με γκολ φάουλ και στη συνέχεια με 4 σερί πόντους ο Νίξον, έστειλαν το ματς στο 78-80. Ο Λαμπ μείωσε σε 81-82 με τη διαφορά να παραμένει σε αυτά τα επίπεδα ανάμεσα στις δύο ομάδες.

Ο Τζέιμς είχε βαλθεί να τελειώσει μόνος του το ματς, πέτυχε το 85-89 με δίποντο και 2 λεπτά για τη λήξη, ο Λαμπ σκόραρε και πάλι, ο Τζέιμς απάντησε στον Κακλαμανάκη στην τάπα που δέχθηκε νωρίτερα, ο Έλληνας σέντερ τον φιλοδώρησε με ένα ακόμα στοπ στη συνέχεια και το ματς με 36,6 δευτερόλεπτα για το τέλος κρεμόταν σε μία λεπτή κλωστή.

Η ΑΕΚ αστόχησε στην επίθεσή της, το Λαύριο είχε 13 δευτερόλεπτα και ο Λαμπ κέρδισε το φάουλ με 3,9 δευτερόλεπτα για τη λήξη και οδηγήθηκε στις βολές.

Τις πέτυχε και τις δύο και έστειλε το ματς στην παράταση αφού η ΑΕΚ δεν μπόρεσε να πετυχει κάποιο καλάθι.

Με το σκορ στο 89-89, οι γηπεδούχοι έμοιαζαν λες και δεν ήξεραν πώς να νικήσουν. Η ΑΕΚ προσπέρασε με 2 (93-95), ο Κακλαμανάκης είχε στη συνέχεια ½  από την γραμμή της φιλανθρωπίας.

Ο Σαντ Ρος δεν λάθεψε από τα 6,75μ (κάτι που είχε κάνει νωρίτερα ο Χαραλαμπόπουλος από μεριάς του Λαυρίου), έγραψε το 94-98 με 28 δευτερόλεπτα για το τέλος και έφερε κοντά στη νίκη στην ΑΕΚ. Το τελικό σκορ εδραιώνει τους φιλοξενούμενους στην δεύτερη θέση του πρωταθλήματος και δίνει νέα κίνητρα στην Ένωση μετά τη χαμένη πρόκριση από την Μπάμπεργκ.

Τα δεκάλεπτα: 28-20, 42-49, 69-70, 89-89 (κ.α.), 94-100 (παρ.).