Απευθερώθηκε σήμερα Ιταλός επιχειρηματίας, ο οποίος κρατούνταν όμηρος στη Συρία επί τρία χρόνια και συγκεκριμένα από τον Απρίλιο του 2016, σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε.

Ο 57χρονος Σέρτζιο Ζανότι, επιχειρηματίας από τη Μπρέσια, είχε απαχθεί στη νότια Τουρκία, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, πριν από τρία χρόνια. Έκτοτε υπήρξαν ελάχιστες πληροφορίες για τον όμηρο, καθώς η κυβέρνηση προσπαθούσε να τηρήσει σιγή ασυρμάτου, για το διάστημα που διαρκούσαν οι προσπάθειες για την απελευθέρωσή του.

Η πρώην σύζυγός του Ζανότι είχε λάβει μηνύματα στα οποία εκείνος ζητούσε βοήθεια, ενώ οι απαγωγείς απειλούσαν να τον εκτελέσουν.

«Στο τέλος μιας σύνθετης και ευαίσθητης επιχείρησης, διπλωματικής και ερευνητικής, καταφέραμε σήμερα να πετύχουμε την απελευθέρωση του Σέρτζιο Ζανότι» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ιταλικό πρωθυπουργικό γραφείο. «Ο συμπατριώτης μας φαίνεται ότι είναι σε καλή κατάσταση και σε λίγες ώρες θα επιστρέψει στην Ιταλία, στη Ρώμη», πρόσθεσε.

Δεν δόθηκε, ωστόσο,  καμία διευκρίνιση για το ποιος κρατούσε τον Ζανότι και πώς ελευθερώθηκε.

Οι απαγωγείς είχαν αναρτήσει τουλάχιστον δύο βίντεο του επιχειρηματία. Στο ένα ήταν γονατισμένος ανάμεσα σε δύο ένοπλους μασκοφόρους και κοιτούσε την κάμερα, ενώ έκανε έκκληση στην ιταλική κυβέρνηση να παρέμβει για να μην τον εκτελέσουν.

Τον Αύγουστο του 2018 τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης είχαν αναφερθεί στην περίπτωση ενός άλλου ομήρου, που κατάγεται επίσης από την Μπρέσια: Πρόκειται για τον Αλεσάντρο Σαντρίνι, 33 ετών, ο οποίος εξαφανίστηκε τον Οκτώβριο του 2016, ενώ βρισκόταν για διακοπές στην Τουρκία. Η μητέρα του έσπασε τελικά τη σιωπή που είχε επιβάλει το υπουργείο Εξωτερικών, αφού έλαβε πολλά σύντομα τηλεφωνήματα από τον γιο της και τουλάχιστον ένα βίντεο στο οποίο εμφανιζόταν γονατισμένος, ντυμένος με πορτοκαλί στολή, ανάμεσα σε ένοπλους άνδρες.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ