Μια γευστική και υγιεινή επιλογή που θα λατρέψουν μικροί και μεγαλύτεροι είναι οι μπάρες με ξηρούς καρπούς, βρώμη και πορτοκάλι. Είτε συνοδεύσετε με αυτές τον πρωινό καφέ σας είτε τις καταναλώσετε ως σνακ θα σας χαρίσουν ενέργεια.

Υλικά

150 γραμμάρια χουρμάδες (χωρίς κουκούτσι)

50 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα

50 γρ. φιστίκια Αιγίνης, χοντροκομμένα

100 γρ. αμύγδαλα, χοντροκομμένα

50 γρ. ηλιόσπορους, χοντροκομμένους

120 ml φρέσκο χυμό πορτοκάλι και το ξύσμα του

1 κουταλάκι γλυκού κανέλα σκόνη

¼ κ.γλ. γαρίφαλο

160 γρ. νιφάδες βρώμης σε σκόνη (περασμένες από το μπλέντερ)

50 γρ. κουβερτούρα μαύρη σε δάκρυα ή κομμένη σε μικρά κομματάκια

2 κ.γλ. παπαρουνόσπορο

2 κουταλιές σούπας φυστικοβούτυρο

Εκτέλεση

Κόβουμε κομμάτια τους χουρμάδες και τους περνάμε σε δόσεις από το μπλέντερ μέχρι να λιώσουν. Τοποθετούμε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ. Στύβουμε τα πορτοκάλια και τοποθετούμε τον χυμό στο μπολ με τους χουρμάδες. Ανακατεύουμε και πατάμε με ένα πιρούνι ώστε να μαλακώσουν οι λιωμένοι χουρμάδες και να ανακατευτούν με το χυμό. Περνάμε και τους ξηρούς καρπούς σε δόσεις από το μπλέντερ μέχρι να τους χοντροκόψουμε. Τοποθετούμε τους ξηρούς καρπούς στο μπολ και ανακατεύουμε καλά με το πιρούνι. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα, το γαρίφαλο και τον παπαρουνόσπορο. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε τη βρώμη την οποία έχουμε περάσει από το μπλέντερ ώστε να γίνει σαν αλεύρι. Προσθέτουμε το φιστικοβούτυρο και τη σοκολάτα σε δάκρυα ή κομμένη σε μικρά κομματάκια. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως η βρώμη στο μείγμα μας. Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψάκι 20×20 εκ, τοποθετούμε μέσα το μείγμα και απλώνουμε καλά με τα χέρια ή με έναν πλάστη. Σκεπάζουμε το μείγμα με τη λαδόκολλα και το βάζουμε στο ψυγείο. Μετά από 2-3 ώρες είναι έτοιμο. Κόβουμε και διατηρούμε στο ψυγείο.