«Αν ντυθείτε άκομψα, θα θυμούνται το ρούχο. Αν ντυθείτε άψογα θα θυμούνται εσάς» έλεγε μεταξύ άλλων η Coco Chanel. Πέρα από το έμφυτο γούστο που μπορεί να διαθέτει μια γυναίκα, η κομψότητα στην καθημερινότητα είναι ζήτημα εκπαίδευσης ώστε κάποια να ανακαλύψει τι της πάει και τους καλύτερους τρόπους εμπλουτίσει την γκαρνταρόμπα της και κυρίως να φορέσει τα ρούχα που διαθέτει με νέους τρόπους, που θα τα μεταμορφώσουν. Κομβικά σε αυτή την προσπάθεια είναι τα εξής:

Για αρχή αφού ξεκαθαρίσεις την ντουλάπα σου και δεις τι κρεμιέται, τι διπλώνεται κ.ο.κ. οργάνωσέ την με τρόπο που να σε βοηθά να γνωρίζεις τι διαθέτεις στην γκαρνταρόμπα σου και τους πιθανούς συνδυασμούς.

Βρες μια καλή μοδίστρα και μεταποίησε ότι παλαιότερο έχεις ώστε να είναι ακριβώς στα μέτρα σου. Μπορείς με τη βοήθειά της, υιοθετώντας ιδέες από το Διαδίκτυο και επιστρατεύοντας φαντασία και γούστο να μεταμορφώσεις για παράδειγμα ένα καλό σακάκι αλλάζοντας τα κουμπιά ή το αγαπημένο σου τζιν που έχει τριφτεί προσθέτοντας ένα κομμάτι ύφασμα κ.ο.κ.

Κομβική στο κομψό ντύσιμο είναι πέρα από την ανάδειξη του δυνατού σου σημείου, η ισορροπία στο συνολικό ντύσιμο. Για παράδειγμα αν φοράς ένα χαλαρό πουκάμισο, δοκίμασε να το συνδυάσεις με στενό παντελόνι.

Εσύ καλύτερα από κάθε άλλη ξέρεις τι σου πάει, οπότε κάνε τις αγορές σου με βάση αυτό το σκεπτικό κι όχι έχοντας στο νου το τι σου αρέσει. Εννοείται πως πάντα δοκιμάζεις ότι αγοράζεις. Εμπλούτισε την γκαρνταρόμπα σου κάνοντας πειραματισμούς με διαφορετικά υφάσματα, χρώματα και αξεσουάρ.

Ποτέ μην προβαίνεις σε βιαστικές αγορές. Εάν είσαι βιαστική ή κουρασμένη ή δεν φοράς τα κατάλληλα εσώρουχα κ.ο.κ., πιθανότατα  να προμηθευτείς κάτι για το οποίο θα μετανιώσεις αργότερα.

Μην είσαι διστακτική στην αγορά ρούχων με μοτίβα, florals, κ.ο.κ. απλά να θυμάσαι ότι τέτοια κομμάτια καλό είναι να συμπληρώνει το ένα το άλλο χρωματικά κι όχι μόνο ώστε η πρωτοτυπία να μην οδηγήσει σε ένδυση για Αποκριά! Γενικότερα να επιλέγεις χρώματα που αναδεικνύουν τον τόνο του δέρματός σου και κολακεύουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου σου.

Πέρα από το μικρό μαύρο φόρεμα και το λευκό μπλουζάκι που είναι απαραίτητα σε μια γκαρνταρόμπα, καλό είναι να διαθέτεις σε πρώτη ζήτηση τώρα που ανοίγει ο καιρός τρία σακάκια, που θα σε βγάζουν ασπροπρόσωπη σε διάφορες περιστάσεις. Ένα καλοραμμένο σακάκι για το γραφείο ή μπλέιζερ για βραδινή έξοδο, ένα δερμάτινο μπουφάν κι ένα τζιν μπουφάν.

Ένα από τα λάθη που κάνουν κάποιες γυναίκες στην προσπάθειά τους να δείχνουν θηλυκές, είναι πως αποκαλύπτουν πολλά μέρη του σώματός τους μαζί. Η διαφορά μεταξύ σέξι και χυδαίου είναι λεπτή, οπότε να θυμάσαι να αναδεικνύεις ένα σημείο κάθε φορά.

Μην ξεχνάς τη σημασία των αξεσουάρ σε ένα κομψό ντύσιμο. Επένδυσε σε γουστόζικα κοσμήματα, τσάντες, ζώνες, καπέλα, ρολόι,  κ.ο.κ., ώστε να επανεφευρίσκεις τα ρούχα σου ξανά και ξανά. Για παράδειγμα ένα casual ντύσιμο αναβαθμίζεται με το κατάλληλο μαντήλι.

Επένδυσε σε κομψά, καλοφτιαγμένα παπούτσια, που μπορείς να περπατήσεις, δεδομένου ότι τα παπούτσια είναι η βάση της γκαρνταρόμπας και μιας κομψής εμφάνισης.

Μην ακολουθείς τις τάσεις της μόδας, φορώντας κάτι που δεν σου πάει. Εξέφρασε την προσωπικότητά σου και το στυλ σου με την βοήθεια της μόδας.

Ένα λευκό πουκάμισο είναι ένα απαραίτητο κομμάτι σε μια γκαρανταρόμπα, που καλό είναι να έχεις επίσης σε πρώτη ζήτηση, καθώς μπορεί να φορεθεί με μαύρο παντελόνι, τζιν σορτς, φούστα midi, και να σε βγάλει ασπροπρόσωπη σε διαφορετικές περιστάσεις.

Έτσι ή αλλιώς φρόντισε να επιλέγεις από το προηγούμενο βράδυ τα ρούχα που θα φορέσεις την επομένη. Δοκίμασε να προετοιμάσεις κάποια από το Σαββατοκύριακο και να τα κρεμάσεις στη ντουλάπα σου έτσι ώστε να είναι έτοιμα να φορεθούν. Γλιτώνεις χρόνο και νεύρα.

Δοκίμασε να πειραματιστείς με καλσόν, κάλτσες και καλτσάκια, κι όχι μόνο. Τα αποτελέσματα μπορούν να είναι παιχνιδιάρικα και κομψά.

Μην ξεχνάς ανάλογα την περίσταση το άρωμά σου, που προαναγγέλει την άφιξή σου και παρατείνει την αναχώρησή σου και πρέπει να είναι τόσο όσο.

Καλού κακού κράτα στην τσάντα σου ένα styling kit, με χρήσιμα πράγματα, π.χ. βελόνα και κλωστή, παραμάνα, στυλό που αφαιρεί λεκέδες.

Να θυμάσαι ότι μια κομψή εμφάνιση δεν έχει να κάνει με τις μάρκες,που μπορεί να σε… φοράνε αντί να τις φοράς, αλλά με από αυτό που είσαι και βγαίνει από μέσα σου.