Δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτος παραμένουν ακόμα στην ανατολική Συρία, παρά τη θριαμβευτική δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι ο ISIS «ηττήθηκε σε ποσοστό 100%» στη Συρία.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) εξακολουθούν να πολεμούν τους μαχητές του Iσλαμικού Κράτους στην πόλη Μπαγούζ, το τελευταίο οχυρό των τζιχαντιστών στην ανατολική Συρία.

«Σφοδρές μάχες συνεχίζονται στα περίχωρα της Μπαγούζ αυτή τη στιγμή για να εξαλειφθεί ό,τι έχει απομείνει από το Ισλαμικό Κράτος» ανέφερε στο Twitter ο Μουσταφά Μπαλί, ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου των SDF.

Η ανακοίνωση της νίκης υπέρ του Ισλαμικού Κράτους υποτίθεται ότι θα γίνει επίσημα σε τελετή του SDF στη βάση επιχειρήσεων του στην έρημο της Συρίας. Ο Τσάρλς Λίστερ, ειδικός σε θέματα για τη Συρία, μιιλώντας στον Guardian εξήγησε ότι ο SDF θα ανακοινώσει τη νίκη του μόνο όταν οι δυνάμεις του διασφαλίσουν ότι η περιοχή της Μπαγούζ είναι απολύτως ελεύθερη από τα τάγματα του Iσλαμικού Κράτους.

H περιοχή της Μπαγούζ είναι γεμάτη από συντρίμμια και όπλα, ενώ πιθανόν υπάρχουν ακόμα νάρκες στο έδαφος. Δεν είναι γνωστό ακόμα αν όλοι οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους σκοτώθηκαν ή συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών ή αν κάποιοι κατάφεραν να διαφύγουν.

Ο Τραμπ νικητής στο παιχνίδι των εντυπώσεων

Η στρατιωτική εκστρατεία στη Συρία ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, με επικεφαλής τις δυνάμεις του SDF και αρωγούς τα στρατεύματα των ΗΠΑ, βρισκόταν ήδη σε εξέλιξη προτού ο Τραμπ αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ. Κατά την προεδρία του, βέβαια, ο πόλεμος κατά του ISIS κορυφώθηκε, με την οργάνωση να αποδυναμώνεται με γρήγορους ρυθμούς.

Ωστόσο, νωρίτερα ο Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε να καρπωθεί τη νίκη ενάντια στο χαλιφάτο. Kατεβαίνοντας από το Air Force One, υπερηφανεύτηκε ότι το Ισλαμικό Κράτος έχασε όλα τα εδάφη του στη Συρία. «Εδώ είναι το Ισλαμικό Κράτος την ημέρα των εκλογών (των προεδρικών εκλογών του 2016) κι εδώ είναι αυτά που έχουμε σήμερα» δήλωσε νωρίτερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ στους δημοσιογράφους, δείχνοντας χάρτες της περιοχής.

Το σόου συνεχίστηκε και στο Twitter, όπου ο Τραμπ αποκάλεσε τον ISIS «χαμένο». Συγκεκριμένα, έγραψε ότι: «Ο ISIS χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο καλύτερα από τον καθένα, αλλά για όσους πέφτουν θύματα της προπαγάνδας του ISIS, έχει πλέον υποστεί μεγάλη ήττα σε όλα τα επίπεδα. [Ο ISIS] Δεν έχει τίποτα αξιοθαύμαστο, προσπαθεί να δείξει πάντα ότι υπάρχει ένα ίχνος άγριας ελπίδας, αλλά είναι χαμένος και μετά βίας μπορεί να πάρει ανάσα. Να έχετε αυτό στο μυαλό σας πριν καταστρέψετε τη ζωή σας και τις ζωές της οικογένειάς σας».

«Το εδαφικό χαλιφάτο του Ισλαμικού Κράτους εξαλείφθηκε σε ποσοστό 100% στη Συρία» υπογράμμισε από την πλευρά της και η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς.

Πάντως, δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters ανέφερε ότι, δύο ώρες πριν από τη δήλωση του Τραμπ, έγινε μάρτυρας δύο αεροπορικών επιδρομών και είδε καπνό στην Μπαγούζ.