Μια πιο light εκδοχή του παστού μπακαλιάρου, που είθισται να μαγειρεύουμε την 25η Μαρτίου, με ολοφρέσκα σκόρδα και κρεμμυδάκια και άλλα χορταρικά και μυρωδικά (σπανάκι, σέσκουλα, λάπαθα, μάραθο), που δίνουν μια άλλη νοστιμιά στον μπακαλιάρο.

Υλικά

1 κιλό μπακαλιάρος παστός

300 γραμμάρια σπανάκι ή όποιο άλλο χόρτο σας αρέσει

1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια

1 μάτσο φρέσκα σκορδάκια

1 μάτσο σέσκουλα

1 μάτσο λάπαθα

1 μάτσο μάραθο

1 ποτηράκι χυμό ντομάτας (ή 1 ποτηράκι λευκό ξηρό κρασί)

200 γρ. ελαιόλαδο

λίγο ξύσμα πορτοκαλιού κομμένα σε λεπτά μπαστουνάκια, χωρίς το άσπρο

λάδι

αλάτι

Εκτέλεση

Από την προηγούμενη ημέρα κόβουμε τον μπακαλιάρο σε κομμάτια και τον βάζουμε να ξαρμυρίσει σε σουρωτήρι, που έχουμε τοποθετήσει σε λεκανάκι με νερό, αλλάζοντάς του 3-4 νερά. Αρχίζουμε το μαγείρεμα βουτώντας τα μπαστουνάκια λεμονιού σε βραστό νερό κι αφήνουμε δυο λεπτά να ξεπικρίσουν. Επαναλαμβάνουμε δυο φορές την διαδικασία. Πλένουμε και χοντροκόβουμε τα λαχανικά. Τα σοτάρουμε στο λάδι και προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας και τα μπαστουνάκια πορτοκαλιού. Σιγοβράζουμε για 10 λεπτά προσθέτοντας λίγο νεράκι αν χρειάζεται και κατόπιν απλώνουμε πάνω τους τις μερίδες του μπακαλιάρου. Βράζουμε για λίγο ακόμη μέχρι η σαλτσούλα να πήξει σύμφωνα με το γούστο σας. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι αν χρειάζεται. Μπορείτε να τοποθετήσετε κι ελιές. Αντί για ντομάτα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λευκό ξηρό κρασί. Καλή σας όρεξη!