Ουδέποτε ζητήθηκαν παραιτήσεις ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος στον απόηχο των παραιτήσεων τριών στελεχών της κίνησης ΠΡΑΤΤΩ του Νίκου Κοτζιά, από το υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως αναφέρει ο κ. Κατρούγκαλος για τις επίμαχες παραιτήσεις ενημερώθηκε μετά την επιστροφή του από την Τουρκία. «Λυπάμαι για την αποχώρηση των στελεχών αυτών του υπουργείου, με τα οποία είχα καλή συνεργασία και είχαν προσφέρει ευσυνείδητα τις υπηρεσίες τους στο υπουργείο Εξωτερικών», συμπλήρωσε ο ΥΠΕΞ.

Αναφερόμενος σε ανακοίνωση του ΠΡΑΤΤΩ σχετικά με τις πΑραιτήσεις, ο υπουργός αναφέρει χαρακτηριστικά: «Σέβομαι και δεν θέλω να σχολιάσω τη συλλογική πολιτική απόφαση της συνεργαζόμενης με εμάς κίνησης, να αποσύρει τα τρία στελέχη της από θέσεις κυβερνητικής ευθύνης. Ειδικότερα όμως σε ό,τι αφορά τις αιτιάσεις που αφορούν στη Θράκη, θέλω να επισημάνω ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει σταθερά την πολιτική της αναπτυξιακής ανασυγκρότησης της περιοχής, της προάσπισης του καθεστώτος ισονομίας και ισοπολιτείας, και της προώθησης δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων για τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας και τη στήριξη των αναγκών κάθε μιας εκ των τριών συνιστωσών της».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, με κείμενό τους τα τρία μέλη του «ΠΡΑΤΤΩ» που παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους στο υπουργείο Εξωτερικών, άφησαν αιχμές κατά της κυβέρνησης για αποφάσεις και πολιτικές που σχετίζονται με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη. «Θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα των Πομάκων να μην υποχρεώνονται να μαθαίνουν μια ξένη για αυτούς γλώσσα, τα τούρκικα. Θα αντιπαλέψουμε κάθε προσπάθεια να παραδοθούν οι Έλληνες μουσουλμάνοι στα χέρια τρίτων». Σε άλλο δε σημείο κάνει λόγο για «υπόγεια πολεμική που δεχόμαστε» η οποία «είναι αδικαιολόγητη και συχνά πολιτικά λανθασμένη» προσθέτοντας πως «τους συμμάχους και συνεργαζόμενους πρέπει κανείς να τους σέβεται και να μην αντιμετωπίζει το φιλικά διαφορετικό ως εχθρικό», σημειώνουν χαρακτηριστικά οι τρεις.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ