Μαύρες ταλιατέλες με θαλασσινά, μια συνταγή για ένα υπέροχο πιάτο, που θα απολαύσουν οι λάτρεις των ζυμαρικών και των θαλασσινών κι όχι μόνο.

 

Υλικά

240 γραμμάρια γαρίδες, καθαρισμένες με ουρά και κεφάλι

120 γρ. καλαμάρι, κομμένο σε φέτες

100 γρ. χταπόδι, βρασμένο και κομμένο σε φέτες

80 γρ. μύδια, μαγειρεμένα μέσα στο ζωμό τους

60 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

10 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο

100 γρ. κρασί λευκό

400 γρ. ζωμός κοτόπουλου ή λαχανικών

ζωμός από το μαγείρεμα των μυδιών

400 γρ. μαύρες ταλιατέλες

120 γρ. ντομάτα, κομμένη σε μικρά κομμάτια

120 γρ. κολοκύθια, κομμένα σε μακρόστενες λεπτές φέτες

5 γρ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος

5 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, ψιλοκομμένο

120 γρ. βούτυρο, παγωμένο και κομμένο σε κύβους

5 γρ. ξύσμα λεμονιού

χυμός λεμονιού

ελαιόλαδο

 

Εκτέλεση

Βράζουμε τις ταλιατέλες σε καλά αλατισμένο νερό. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Αλατίζουμε και σοτάρουμε τις γαρίδες για 2 λεπτά από την κάθε πλευρά. Αποσύρουμε τις γαρίδες και προσθέτουμε το κρεμμύδι. Αλατίζουμε, προσθέτουμε ελαιόλαδο αν χρειάζεται, και μαγειρεύουμε το κρεμμύδι μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα. Ρίχνουμε το σκόρδο και μόλις μυρίσει, σβήνουμε με το λευκό κρασί. Μόλις σχεδόν εξατμιστεί, ρίχνουμε τον ζωμό κοτόπουλου ή τον ζωμό λαχανικών και τον ζωμό που έχουμε φυλάξει από το μαγείρεμα των μυδιών, αλατίζουμε και φέρνουμε σε βρασμό. Προσθέτουμε τα ζυμαρικά, το καλαμάρι, τις γαρίδες, το κολοκυθάκι, τη ντομάτα και τελευταίο το χταπόδι και μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά. Ρίχνουμε στο τηγάνι το φρέσκο κρεμμύδι, τον μαϊντανό και το βούτυρο και ανακατεύουμε πολύ καλά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, τον χυμό λεμονιού και τα μύδια, ανακατεύουμε και σερβίρουμε. Αν  θέλετε προσθέτετε και τριμμένο τυρί της αρεσκείας σας.