Συνεδριάζει σήμερα Τρίτη η Ιερά Σύνοδος με βασικό θέμα τη συμφωνία Εκκλησίας – Πολιτείας και ειδικότερα τις αλλαγές για το μισθολογικό καθεστώς των κληρικών.

Οι φωνές που ζητούν να μην αλλάξει τίποτα στο μισθολογικό των ιερέων δεν έχουν σιγήσει στην Ιεραρχία  ενώ και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έχει διαμηνύσει πως «χωρίς τη συγκατάθεση των κληρικών δεν θα γίνει τίποτε».

Η κυβέρνηση στο τελευταίο σχέδιο που είχε παρουσιάσει για τους κληρικούς, είχε προτείνει να παραμείνει αμετάβλητο το υπηρεσιακό καθεστώς και η μονιμότητα , να μην επηρεαστεί το ύψος των αποδοχών τους και η καταβολή των αποδοχών να πραγματοποιείται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμής.

Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου εξέφρασε την ελπίδα για συνέχιση του διαλόγου. «Την Τρίτη υπάρχει η συνεδρίαση της Ιεραρχίας και ελπίζουμε να θελήσουν να συνεχιστεί ο διάλογος και για τα θέματα μισθοδοσίας, για τα οποία η Ιεραρχία έχει δηλώσει ότι αρνείται να συζητήσει».

Τι προβλέπει η πρόταση της κυβέρνησης

Ειδικά ως προς τη μισθοδοσία του κλήρου, η προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση, όπως αναφέρει το υπουργείο Παιδείας προβλέπει:

-Παραμένει αμετάβλητο και δεν θίγεται το υπηρεσιακό καθεστώς και η μονιμότητα, όπως ισχύει σήμερα, των κληρικών ως θρησκευτικών λειτουργών και υπαλλήλων ν.π.δ.δ.

-Παραμένει αμετάβλητο και δεν θίγεται το ύψος των αποδοχών των κληρικών, το οποίο εξακολουθεί να καθορίζεται από το ενιαίο μισθολόγιο όπως εκάστοτε ισχύει και ακολουθεί τις αυξήσεις των δημοσίων υπαλλήλων.

-Παραμένει αμετάβλητος και δεν θίγεται ο τρόπος και ο χρόνος καταβολής των αποδοχών των κληρικών, η οποία θα εξακολουθήσει να ενεργείται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμής.