Με νέες εθνικιστικές κορώνες και απειλές επανέρχεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ενρτογάν στέλνοντας μηνύματα με πολλούς αποδέκτες, λίγες μόλις ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση του μανιφέστου του μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας και στον απόηχο της διπλωματικής έντασης με την Αθήνα.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας βρέθηκε το πρωί της Δευτέρας στα Δαρδανέλλια και σε ομιλία του επιτέθηκε σε όσους αποκαλούν την «Ιστανμπούλ» Κωνσταντινούπολη.

«Την Ιστανμπούλ δεν θα μπορέσετε να την κάνετε ποτέ Κωνσταντινούπολη. Εμείς είμαστε εδώ και 1000 χρόνια. Όποιος επιχειρήσει να μας απομακρύνει από εδώ, θα φύγει με το φέρετρο του όπως το κάναμε στο παρελθόν» είπε ο τούρκος πρόεδρος.

Όπως αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ, ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στο ζήτημα του Αιγαίου καθώς και στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.

«Στην Κύπρο δοκιμάζουν την υπομονή μας, καθώς παραβιάζουν τα δικαιώματά μας» είπε χαρακτηριστικά, και συμπλήρωσε: «Στο Αιγαίο δοκιμάζουν την υπομονή μας, καθώς προσπαθούν να μας περιορίσουν και να μην μπορούμε να πατάμε το πόδι μας».

https://www.youtube.com/watch?v=IHiL-hZe3RU

Οι νέες δηλώσεις Ερντογάν έρχονται στο απόηχο του προκλητικού μηνύματός του για τη Μικρασιατική Καταστροφή και τη σκληρή απάντηση του ελληνικού υπουργείο Εξωτερικών.

«Σμύρνη! Εσύ επούλωσες τις πληγές πολλών Βαλκανικών πόλεων όπως της Θεσσαλονίκης, της Κρήτης, των Σκοπίων, του Κοσόβου, της Βάρνας» είπε ο τούρκος πρόεδρος, συνεχίζοντας: Σμύρνη! Εσένα που ο Μουσταφά Κεμάλ στις 9 Σεπτεμβρίου με τον στρατό του σε απελευθέρωσε  για άλλη μια φορά. Σμύρνη, εσύ που έριξες τους γκιαούρηδες στη θάλασσα και προστατεύεις τους ανήμπορους!».

Απαντώντας το ελληνικό ΥΠΕΞ τονίζει πως «η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρασυρθεί στην εργαλειοποίηση της εξωτερικής πολιτικής για την εξυπηρέτηση εσωτερικών πολιτικών σκοπιμοτήτων και στη χρήση της ιστορίας με προσβλητικούς όρους για τους γειτονικούς λαούς».

«Ανάλογες απαράδεκτες αναφορές υπονομεύουν την εμπιστοσύνη που φιλοδοξούμε να οικοδομήσουμε μεταξύ των χωρών μας και δεν συνάδουν με την ευρωπαϊκή προοπτική που η τουρκική ηγεσία διακηρύσσει ότι υποστηρίζει» σημειώνει η Αθήνα.