Ολομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας χαρακτήρισε ολέθριες τις προτάσεις του κυβερνητικού κόμματος, υποστηρίζοντας πως δεν είχε καμία πρόταση για ανοιχτή παιδεία, ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, αποτελεσματική τοπική αυτοδιοίκηση και σύγχρονη δημόσια διοίκηση.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη λύπη του «που η συζήτηση αυτή γίνεται με τα έδρανα της βουλής να είναι άδεια», ενώ τόνισε πως «ακόμη και ο Καταστατικός Χάρτης της χώρας αντιμετωπίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ως ένα κομματικό εργαλείο».

«Λυπάμαι που η συζήτηση αυτή, που αποτελεί κατά τεκμήριο κορυφαία διαδικασία που εμπλέκεται το Κοινοβούλιο, γίνεται με τα έδρανα της Βουλής άδεια. Η αναθεώρηση ουσιαστικά μένει μετέωρη. Επιβεβαιώνεται ότι ακόμα και ο καταστατικός χάρτης της χώρας αντιμετωπίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ως ένα κομματικό εργαλείο για φτηνό αντιπερισπασμό» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, «ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να συμπιέσει τη συζήτηση 80 άρθρων σε μόλις 18 συνεδριάσεις της αρμόδιας επιτροπής και να καταθέσει μια πρόταση αποτελούμενη από 23 σελίδες με επικίνδυνες διατάξεις και βερμπαλισμούς».

Παράλληλα, σημείωσε πως «από την αρχή της διαδικασίας είχα εισηγηθεί στον κ. Τσίπρα μια απλή λύση, να ψηφιστούν όλα τα τα άρθρα που εμείς και ο ΣΥΡΙΖΑ κρίναμε ότι έπρεπε να αλλάξουν και η επόμενη Βουλή, μετά τις εκλογές θα άλλαζε ότι έπρεπε. Ωστόσο δεν το αποδέχτηκε».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε μια σειρά από προτάσεις που εμείς χαρακτηρίζουμε ολέθριες, όπως η απλή αναλογική και οι ανά εξάμηνο ψηφοφορίες για την εκλογή ΠτΔ. Και βέβαια αχρείαστες διατυπώσεις για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας. Καμία πρόταση από την κυβέρνηση για ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, σύγχρονη Παιδεία, ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, σύγχρονες περιβαλλοντικές πολιτικές. Εμείς καταθέσαμε πρόταση για αλλαγές σε 59 άρθρα από τα 120» υπογράμμισε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε πως «προτείναμε η επιλογή ανώτατων δικαστικών να περάσει από την κυβέρνηση στη Βουλή. Σύγχρονη δημόσια διοίκηση, αξιοκρατία, αξιολόγηση. Ενδυνάμωση Τοπικής Αυτοδιοίησης. Ενίσχυση του κράτους πρόνοιας. Σταθερό οικονομικό περιβάλλον. Υποχρέωση ισοσκελισμένων προϋπολογισμός. Πλήρης αυτονομία κρατικών πανεπιστημίων, αλλά και δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων με εποπτεία ανεξάρτητης Αρχής».