Μια νέα επιδημία γρίπης είναι πολύ πιθανό να εκδηλωθεί το επόμενο διάστημα σε παγκόσμιο επίπεδο σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγεία (ΠΟΥ).

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Οργανισμού μια νέα πανδημία είναι πολύ πιθανό να εμφανιστεί και πρέπει ο κόσμος να είναι προετοιμασμένος.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να υποτιμάται ο κίνδυνος και παρουσίασαν ένα πλάνο για την αντιμετώπιση της γρίπης προκειμένου να προληφθεί ένα πιθανό ξέσπασμα του ιού σε όλο τον πλανήτη. «Το ζήτημα είναι πότε θα συμβεί αυτό και όχι αν θα γίνει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΠΟΥ.

Ο Τέντρος Αντανομ Γκεμπρεγιέσους, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ μιλώντας στο Reuters τόνισε ότι «Η απειλή της πανδημίας γρίπης υπάρχει πάντα» και συμπλήρωσε: «Πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή και προετοιμασμένοι. Το κόστος ενός μεγάλου ξεσπάσματος γρίπης θα ξεπεράσει μακράν το κόστος της πρόληψης».

Όπως αναφέρει το Reuters το 2009 και το 2010 προκλήθηκε η τελευταία πανδημία γρίπης από τον ιό H1N1 και σύμφωνα με μελέτες επηρεάστηκαν τον πρώτο χρόνο τουλάχιστον 1 στους 5 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Ο ΠΟΥ συνιστά τον ετήσιο εμβολιασμό, ιδιαίτερα για τους ανθρώπους που εργάζονται στον τομέα της υγείας, αλλά και όσους ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες.