Αντιδράσεις έχει προκαλέσει τις τελευταίες ώρες η πληροφορία για πρόταση ανταλλαγής του γνωστού γλυπτού του Κώστα Βαρώτσου, «Δρομέας» με άγαλμα της κεντρικής πλατείας των Σκοπίων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Μακεδονία η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, πρότεινε το θρυλικό γλυπτό που βρίσκεται μπροστά από το Χίλτον στην Αθήνα να μεταφερθεί στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων και στην θέση του να τοποθετηθεί άγαλμα της γειτονικής χώρας που απεικονίζει τον Μ. Αλέξανδρο.

Ο Κώστας Βαρώτσος μιλώντας στο makthes.gr επιβεβαίωσε την είδηση για την πρόταση, αναφέροντας πως «ο,τι είχα να πω, το είπα στην ίδια την υπουργό». Η συνάντηση της υπουργού Πολιτισμού με τον διεθνούς φήμης γλύπτη έγινε πριν λίγες ημέρες και η κ. Ζορμπά ανέλυσε στον ίδιο την ιδέα, στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η είδηση για την συγκεκριμένη πρόταση της υπουργού Πολιτισμού, έγινε γνωστή αρχικά απο δημοσίευση της δημοσιογράφου Εύης Κυριακοπούλου και της δικηγόρου Αλεξάνδρας Γωγούση στο Facebook, καθώς ο κ. Βαρώτσος δεν έκανε καμία δημόσια τοποθέτηση για το θέμα και δεν γνωρίζει πως διέρρευσε η πληροφορία. Να σημειωθεί πως δεν μπορεί να προχωρήσει καμία διαδικασία ανταλλαγής, χωρίς την έγκριση του καλλιτέχνη.