Από τα εδέσματα που δεν λείπει από το σαρακοστιανό τραπέζι το χταπόδι, μέσω της συνταγής που δημοσιεύουμε γίνεται πιο αρωματικό και γευστικό, καθώς μαγειρεύεται με κρασί, το οποίο και στη συνέχεια το συνοδεύει ιδανικά, όπως και το ούζο.

Υλικά

100 ml ελαιόλαδο

250 γρ. κρεμμύδι κομμένο σε φέτες

10 φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα

1 κιλό χταπόδι καθαρισμένο με χωρισμένα πλοκάμια και κομμένο σε κομμάτια

2 φύλλα δάφνης

μισό λίτρο κρασί μαυροδάφνη

250 ml σάλτσα ντομάτας

150 ml νερό (ή ζωμό κότας)

αλάτι και μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο σοτάρουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το δυόσμο και το χταπόδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για ακόμη 3 λεπτά σε δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε και τη δάφνη και συνεχίζουμε για άλλα 6 λεπτά. Σβήνουμε με τη μαυροδάφνη και προσθέτουμε και τη ντομάτα, το νερό (ή το ζωμό), αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζουμε με καπάκι για περίπου 25 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι και σερβίρουμε.