Σαράντα λεπτά μετά την απογείωσή του, το αεροσκάφος τύπου Boeing 777 που εκτελούσε στις 8 Μαρτίου 2014 την πτήση MH370, από την Κουάλα Λαμπούρ προς το Πεκίνο, μεταμορφώθηκε σε λίγα λεπτά σε αεροπλάνο-φάντασμα, σύμφωνα με μία νέα θεωρία. Πετούσε με όλους τους επιβάτες νερκούς. Νεκρός ήταν ακόμη και ο κυβερνήτης  Ζαχάρι Αμάντ Ζαχ που την κρίσιμη στιγμή έκανε διάλειμμα και είχε βγει από το πιλοτήριο αφήνοντας τον έλεγχο του σκάφους στον συγκυβερνήτη Φαρίκ Αμπντούλ Χαμίντ. Αυτός ήταν ο άνθρωπος που κυβερνούσε το αεροπλάνο-φάντασμα και πού πήρε μαζί του το μυστικό της εξαφάνισης του

Σύμφωνα με την κορυφαία Αμερικανίδα εμπειρογνώμονα Κριστίν Νεγκρόνι πιθανότατα συνέβη κάποια αποσυμπίεση καμπίνας στη διάρκεια της μοιραίας πτήσης. Η Νεγκρόνιυποπτεύεται ότι ο Φαρίκ υπέστη υποξία -ελλιπή οξυγόνωση του εγκεφάλου- και γι’ αυτό δεν κατάφερε να σταματήσει την πτώση του Boeing 777-200. Όμως επειδή ήταν το μοναδικό άτομο στο πιλοτήριο, έζησε περισσότερο απ’ όλους τους υπόλοιπους που επέβαιναν στο αεροσκάφος.

«Το αεροσκάφος αρχίζει να κατευθύνεται προς τα νότια. Ό,τι ώρα κι αν συνέβη αυτό, πιστεύω ότι σ’ εκείνο το χρονικό σημείο έχασε τις αισθήσεις του. Το διαθέσιμο για τους επιβάτες οξυγόνο αρκούσε για περίπου 15΄, άρα όλοι οι επιβάτες ήταν νεκροί, δεν υπήρχε περίπτωση ανάνηψής τους, ήταν νεκροί πολύ πριν το αεροσκάφος πέσει στη θάλασσα», είπε στην Daily Star.  

Κατά την αμερικανίδα εμπειρογνώμονα, ο συγκυβερνήτης  επιχείρησε να γυρίσει προς τα πίσω το αεροσκάφος και μάλιστα προς την αεροπορική βάση του Langkawi απ’ όπου είχε λίγο καιρό νωρίτερα αποφοιτήσει ως πιλότος.

Ίσως, λέει η Κριστίν Νεγκρόνι, ο συγκυβερνήτης Φαρίκ Αμπντουλ Χαμίντ θέλησε να οδηγήσει εκεί το αεροσκάφος καθώς του ήταν οικείο το περιβάλλον και ο αεροδιάδρομος και έτσι θα μπορούσε να προσγειώσει πιο εύκολα το αεροσκάφος.