Αφού αρχικά απηύθυνε έκκληση για ενότητα, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατέστησε κατόπιν σαφές, στην ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης το βράδυ της Τρίτης, ότι αυτό που εννοούσε όταν αναφέρθηκε σε «συμβιβασμούς» και σε «συναίνεση» είναι οι Δημοκρατικοί να υποστηρίξουν την πολιτική του ατζέντα και να πάψουν να διενεργούν έρευνες για την κυβέρνησή του.

Παρ’ όλη τη ρητορεία του για την ανάγκη να γεφυρωθούν «παλιές διαφορές» και να επιδιωχθεί η υλοποίηση διακομματικών πρωτοβουλιών, ο Τραμπ ουσιαστικά προανήγγειλε τις θεματικές που θα κυριαρχήσουν στην εκστρατεία του ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2020: τη σκληρή γραμμή του ως προς το μεταναστευτικό και την ασφάλεια την συνόρων· τη βαθιά καχυποψία του για τις πολυμερείς εμπορικές συμφωνίες· και το δόγμα «Πρώτα η Αμερική» που εφαρμόζει στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής.

Αυτή τη φορά, το χάσμα ανάμεσα στα λόγια που είπε ο Τραμπ και την πολιτική πραγματικότητα στην Ουάσινγκτον ήταν πιο εμφανές παρά ποτέ. Για πρώτη φορά στην προεδρία του, ο πρόεδρος είχε μια Δημοκρατική καθισμένη πλάι του στην αίθουσα της Βουλής των Αντιπροσώπων, τη νέα πρόεδρο του σώματος Νάνσι Πελόσι, κι απευθύνθηκε σε ένα Κογκρέσο όπου η εξουσία είναι μοιρασμένη.

Πέραν του Καπιτωλίου, ο αριθμός των Δημοκρατικών που δηλώνουν πως θέλουν να αναμετρηθούν με τον Τραμπ για την προεδρία τον Νοέμβριο της επόμενης χρονιάς μεγαλώνει κάθε εβδομάδα.

Η ομιλία άφησε εξάλλου να εννοηθεί πως ο Τραμπ, μολονότι πρόβαλε ευγενείς στόχους όπως για παράδειγμα η εξάλειψη του HIV και του AIDS ή η καταπολέμηση του παιδικού καρκίνου, είχε σκοπό να στείλει το μήνυμα στους πιο παθιασμένους υποστηρικτές του ότι δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να συμβιβαστεί στα ζητήματα τα οποία μετρούν περισσότεροι για εκείνους, όπως οι έρευνες για τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, η μετανάστευση, ή ακόμη οι αμβλώσεις.

Μόλις μερικές ημέρες αφού τερματίστηκε το shutdown, η 35ήμερη αναστολή λειτουργίας μέρους των υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους, που τον έπληξε πολιτικά, ο Τραμπ δεν έδειξε ουδεμία διάθεση να κάνει πίσω όσον αφορά την απαίτησή του το Κογκρέσο να εγκρίνει κονδύλια 5 δισεκατομμυρίων και πλέον για το τείχος που θέλει να υψωθεί στα σύνορα με το Μεξικό — απεναντίας, ξόδεψε ένα μεγάλο μέρος της ομιλίας για να «πουλήσει» το Τείχος στους Αμερικανούς.

Στην προσπάθειά του να διαφημίσει τα ωφελήματα του σχεδίου του για την προστασία των συνόρων, ο Τραμπ χρησιμοποίησε σχεδόν αυτούσια τη ρητορική της περιόδου πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές, κάνοντας λόγο για «επίθεση» καραβανιών μεταναστών από την Κεντρική Αμερική, χαρακτηρίζοντας «άναρχη» την κατάσταση στη νότια μεθόριο κι ερίζοντας ότι «αναρίθμητοι» Αμερικανοί έχουν δολοφονηθεί από παράνομους μετανάστες.

Αλλά το μόνο πράγμα που χρειαζόταν να κοιτάξει ο Τραμπ για να θυμηθεί πώς τα πήγε το κόμμα του στις ενδιάμεσες εκλογές ήταν η θάλασσα των γυναικών στα λευκά, των βουλευτριών και των γερουσιαστριών στην αίθουσα. Όταν ο Τραμπ αναγνώρισε το επίτευγμά τους λέγοντας πως στο Κογκρέσο σήμερα έχουν εκλεγεί «περισσότερες γυναίκες παρά ποτέ», εκείνες άρχισαν να επαναλαμβάνουν, φωνάζοντας ρυθμικά, «U-S-A!».

Παρ’ όλη αυτή τη στιγμιαία ανακωχή, ο Τραμπ απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στην Πελόσι και τους άλλους Δημοκρατικούς που λένε ότι θα πιέσουν ώστε η κυβέρνησή του θα λογοδοτεί: κάντε πίσω, αλλιώς δεν θα υπάρξει καμία συνεργασία.

«Για να έχουμε ειρήνη και νομοθετικό έργο, δεν μπορεί να μαίνεται πόλεμος και να διενεργούνται έρευνες. Δεν πάει έτσι», είπε.

Κι όταν αναφέρθηκε στο «θαύμα» που κατ’ αυτόν συντελείται στην αμερικανική οικονομία, ο Τραμπ δεν έκρυψε πως θα επιρρίψει την ευθύνη στους Δημοκρατικούς αν υπάρξει οποιαδήποτε επιβράδυνση.

Εξάλλου αυτοεπαινέθηκε για την πορεία της οικονομίας και το ιστορικό χαμηλό ανεργίας, που απέδωσε στις αμφιλεγόμενες φοροαπαλλαγές και την απορρύθμιση που προώθησε σε διάφορους τομείς.

Ο μεγιστάνας ανακίνησε πολύ παλιές διενέξεις στην αμερικανική κοινωνία, ξοδεύοντας μέρος της ομιλίας του για να καταφερθεί εναντίον των νομοθετημάτων για τις αμβλώσεις στη Νέα Υόρκη και στη Βιρτζίνια, ασφαλώς προς μεγάλη ικανοποίηση των ευαγγελικών χριστιανών.

Με το ποσοστό των Αμερικανών που αποδοκιμάζουν τις επιδόσεις του Τραμπ στο αξίωμά του να ξεπερνά το 56%, ο Τραμπ χρειαζόταν μια ευκαιρία να κάνει reset και να βάλει τις βάσεις, στην πράξη, για την έναρξη της εκστρατείας του για να διεκδικήσει νέα θητεία στον θώκο.

Αλλά ο Τραμπ πρέπει ακόμη να περιμένει την έκβαση της έρευνας του ομοσπονδιακού ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ για τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 καθώς και για το εάν παρακώλυσε τη δικαιοσύνη αποπέμποντας τον πρώην διευθυντή του FBI.

Ακόμη, ο Τραμπ επιβεβαίωσε ότι θα κάνει τη δεύτερη συνάντηση κορυφής του με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, τον Κιμ Γιονγκ Ουν, στα τέλη του μήνα στο Βιετνάμ. Ενώ καταφέρθηκε επίσης εναντίον δύο από τους πιο συνηθισμένους του στόχους: το Ιράν, μια χώρα με «ριζοσπαστικό καθεστώς» και την Κίνα, που «κλέβει δουλειές και τον πλούτο» των Αμερικανών