Ενα παραδοσιακό πιάτο με αρνί «λουκούμι» στη γάστρα με πατάτες, που θα απολαύσουν όσοι το δοκιμάσουν.

Υλικά

11/2 μπούτι αρνί

2 κλαδάκια δεντρολίβανο
2 κ.σ. φύλλα από φρέσκο θυμάρι
1 κ.σ. φύλλα ξερό φασκόμηλο
2 κ.σ. ξερή ρίγανη
1 κεφάλι σκόρδο ολόκληρο, πλυμένο, ακαθάριστο
1 φλ.τσ. λευκό κρασί
2 λεμόνια, το χυμό
4 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Εκτέλεση

Αφού πλύνουμε το αρνί μας το στεγνώνουμε καλά. Το αλείφουμε με το ελαιόλαδο και το τρίβουμε καλά παντού με το μείγμα μυρωδικών –αλατιού που έχουμε αναμίξει σε μπολ Προσθέτουμε 1 κ.σ. αλάτι και 1 κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι.. Το ακουμπάμε στη γάστρα και ρίχνουμε επάνω το χυμό των λεμονιών και όσο από το μείγμα μυρωδικών έχει μείνει. Κόβουμε οριζοντίως στη μέση το ακαθάριστο κεφάλι του σκόρδου και βάζουμε τα δύο μισά στη γάστρα, ανάμεσα στο κρέας. Ρίχνουμε στον πάτο της γάστρας το κρασί. Βάζουμε τη γάστρα σκεπασμένη στον προθερμασμένο φούρνο που καίει στους 200 βαθμούς Κελσίου. Μετά από 40' χαμηλώνουμε το φούρνο στους 170 και αφήνουμε το κρέας να ψηθεί 2.30' ώρες περίπου. Ανοίγουμε τη γάστρα 2-3 φορές και γυρίζουμε τα κομμάτια ελέγχοντας και τα υγρά. Τα τελευταία 20' ξεσκεπάζουμε τη γάστρα για να κάνει κρούστα η επιφάνεια. Οταν το κρέας ξεκολλάει από το κόκκαλο το βάζουμε σε πιατέλα και μαζεύουμε τη σάλτσα. Την περνάμε από χοντρό σουρωτήρι και τη ρίχνουμε επάνω  στο κρέας.
Ταυτόχρονα μπορούμε να ψήσουμε πατάτες σε πυρέξ, με ελαιόλαδο, λεμόνι, ρίγανη, λίγο νερό και λίγες κουταλιές ζουμί από τη γάστρα. Το ίδιο φαγητό γίνεται στο ταψί ή σε πυρίμαχο σκεύος, αντί για γάστρα, αλλά σε λιγότερο χρόνο.