Ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι οι κινήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Είτε πρόκειται για κινήσεις τακτικής είτε για προπαγάνδα εκτός ορίων, η ουσία είναι ότι στην Αγκυρα κάποιοι θέλουν να ρίξουν λάδι στη φωτιά.

To πρώτο επικίνδυνο παιχνίδι αφορά σε φωτογραφίες που υπάρχουν στην Google. Οταν κάποιος πληκτρολογεί τη λέξη Ιμια στους χάρτες βλέπει φωτογραφίες με τούρκους στρατιώτες να βρίσκονται πάνω σε βραχονησίδες. Μπορεί να είναι ψεύτικες ή να πρόκειται για «χακάρισμα» που έχουν κάνει Τούρκοι αλλά σε κάθε περίπτωση μια προπαγανδιστική ενέργεια σαν κι αυτή βάζει σε σκέψεις την ελληνική διπλωματία.

Αλλωστε, ίσως να μην είναι τυχαίο το γεγονός ότι αύριο είναι η επέτειος από την μεγάλη νύχτα της 30ής Ιανουαρίου 1996 στα Ιμια όπου έχασαν τη ζωή τους δύο Ελληνες στρατιώτες ενώ οι Τούρκοι είχαν ανέβει πάνω σε μια από τις νησίδες Ιμια

Εφημερίδες όπως Hurriyet, Milliyet, Sabah και το CNN Turk αναφέρουν πως το τουρκικό πολεμικό ναυτικό λαμβάνει μέτρα γύρω από τα Ίμια προκειμένου να αποτρέψει εκδηλώσεις των Ελλήνων στην περιοχή της βραχονησίδας στο πλαίσιο της επετείου.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των τουρκικών εφημερίδων το τουρκικό πολεμικό ναυτικό στέλνει πολεμικά πλοία στην ευρύτερη περιοχή των Ιμίων για αυτό τον σκοπό ενώ προσθέτουν πως χάριν στο φυλάκιο που έχει τοποθετηθεί στην νησίδα Τσαβούς οι Έλληνες δεν τολμούν να προσεγγίσουν.

Πρόκληση και με Navtex

Την ίδια ώρα η Τουρκία από την περασμένη Παρασκευή έχει εκδώσει NAVTEX για έρευνες του Barbaros εντός της κυπριακής ΑΟΖ και μάλιστα σε απόσταση λίγων μιλίων από το όριο των χωρικών υδάτων, επικαλύπτοντας τέσσερα Οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ. Ήδη από την Κυριακή το Barbaros πλέει με πολύ μικρή ταχύτητα εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Παράλληλα, ανακοίνωσε την διεξαγωγή ασκήσεων για σχεδόν ολόκληρο τον Φεβρουάριο σε θαλάσσια περιοχή της Κυπριακής ΑΟΖ δίπλα ακριβώς στην περιοχή που θα κινείται το Barbaros.

Επίσης με άλλη NAVTEX 189/19 η Τουρκία αναγγέλλει άσκηση για τις 2 Φεβρουαρίου η οποία θα διεξαχθεί από τουρκικές και «συμμαχική» ναυτική μονάδα στην περιοχή η οποία καλύπτει όλη την θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κύπρου στα όρια της ΑΟΖ της μέχρι και την τουρκική ακτή.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν λίγες μόνον ημέρες πριν από τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία και την προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.